“Het eten van biologische producten helpt overgewicht te voorkomen”

Behalve dat het beter is voor het milieu, is het eten van biologische producten ook beter voor je lichaam en beter voor je gezondheid.


Een onderzoek, uitgevoerd door het Franse Nationale Instituut voor landbouwkundig onderzoek, in het kader van het Franse project BioNutriNet waar voedingsdeskundigen, economen, toxicologen, landbouwkundigen en milieuactivisten bij betrokken waren en waarbij biologisch en voedingsmiddelen centraal staan, toonde aan dat consumenten die veel biologische producten eten over het algemeen gezonder zijn. De body mass index (BMI) van degenen die geen biologische producten eet, is 27,3 (overgewicht) tegen 23,2 (normaal lichaamsgewicht) voor degenen die ze wel eten.

Bovendien krijg je door het eten van biologische producten meer voedingsstoffen binnen. Je eet verder minder rood vlees, eet en drinkt minder zuivelproducten en eet vooral meer plantaardige producten. Met name laatstgenoemde producten bevatten veel voedingsstoffen die goed zijn voor de gezondheid. Denk dan aan water, vezels, vitamines, mineralen en sporenelementen.


Door de blootstelling aan synthetische gewasbeschermingsmiddelen te analyseren, heeft men de conclusie kunnen trekken dat “het percentage aan residuen van gewasbeschermingsmiddelen, volgens de moleculen, tussen de 23% en de 100% minder was voor liefhebbers van biologische voedingsmiddelen.”


De resultaten van dit onderzoek waaraan in 2014 29.000 volwassenen deelnamen, zijn uiteindelijk gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.


Een ander onderzoek, uitgevoerd door het Franse Nationale Instituut voor landbouwkundig onderzoek toonde aan dat het eten van biologische producten het risico op kanker aanzienlijk vermindert: 25% minder dan met het eten van conventionele producten. Met het eten van biologische producten krijg je ook minder gewasbeschermingsproducten, maar meer micronutriënten (antioxidanten, carotenoïden, polyfenolen, vitamine C en gunstigere vetzuren).


Bron: lalsace.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven