Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Laagpathogene vogelgriep in België

In verschillende media wordt melding gemaakt van uitbraken met H3N1 op Belgische pluimveebedrijven. De uitbraken vonden plaats op verschillende bedrijven in West- en Oost-Vlaanderen en gingen gepaard met verhoogde uitval en/of een legdaling.

Of de uitval primair door het vogelgriepvirus wordt veroorzaakt of dat andere ziektekiemen hierbij een rol spelen wordt onderzocht, maar deze laatste mogelijkheid wordt in de huidige uitbraken waarschijnlijk geacht. Bij verhoogde uitval met een bacteriële oorzaak wordt vaker een onderliggende luchtweginfectie gevonden, waaronder een enkele keer laagpathogene vogelgriep.

Alert blijven
Tot op heden zijn er geen aanwijzingen voor aanwezigheid van H3N1 bij Nederlands pluimvee. Gezien de vele contacten tussen de Nederlandse en Belgische pluimveehouderij is het wel belangrijk om alert te zijn en insleep te voorkomen. Neem bij bezoeken altijd de nodige hygiënemaatregelen in acht. Alertheid op verschijnselen van (laagpathogene) vogelgriep en verschijnselen waarbij een (onderliggende) infectie met (laagpathogene) vogelgriep niet kan worden uitgesloten is geboden. 

Neem bij twijfel contact op met uw dierenarts. Er kunnen EWS-swabs worden genomen voor uitsluiting van vogelgriep, maar gezien het waarschijnlijk multifactoriële beeld op de reeds getroffen bedrijven raden we aan om ook dieren in te sturen voor sectie, zodat deze op aanwezigheid van diverse ziekteverwekkers onderzocht kunnen worden.

Meldingsplicht
Uitval van meer dan 0,5 procent gedurende twee dagen of meer dan 3 procent per week per koppel moet worden gemeld bij de NVWA (Artikel 84 Regeling Preventie, bestrijding en monitoring besmettelijke dierziekten, zoönosen en TSE’s.) Er is geen bestrijdingsplicht voor vogelgriep door H3N1.

Voor meer informatie: www.gddiergezondheid.nl 

Publicatiedatum: