Italië: hoop op goed steenfruitseizoen na complex citrusseizoen

Nu het complexe citrusseizoen van 2018/2019 voorbij is, is het tijd om de pijlen te richten op het steenfruitseizoen dat begin juli van start zal gaan. De eerste vroege volumes van abrikozen, perziken en nectarines zullen begin mei worden geoogst. Vincenzo Malagrinò, eigenaar van Fruttone Bio, vertelt hierover.

Vincenzo Malagrinò.

"Het begon allemaal met de hoge temperaturen en het gebrek aan regen in de zomer van 2018. De droogte zette zich in september voort en in oktober hadden we te maken met een overschot aan water. Citrusboomgaarden hadden te lijden onder de plotselinge verandering in het klimaat. Aan het begin van de clementine oogst, rond 15 oktober, waren er opnieuw hoge temperaturen. Het probleem was de nachtelijke vochtigheid die niet verdampte, zelfs niet met de vele zonuren overdag. Als gevolg hiervan waren de clementines nat en de houdbaarheid werd aanvankelijk aangetast."

De eerste ladingen clementines arriveerden beschimmeld op hun bestemming. "We registreerden dit probleem in oktober en november, dus onze klanten in Italië en in het buitenland leden hieronder en consument werd niet verleid tot aankoop."

Foto genomen op 19 april. 

"De omzet daalde ten gunste van de appelen en in januari hadden we grote problemen om het citrus af te zetten, zelfs tegen lage prijzen. Dit kwam vanwege de aanwezigheid van buitenlandse sinaasappelen. Op de Sibari-vlakte hebben we ongeveer 35% achtergelaten op de bomen."

Gelukkig voor Fruttone Bio herstelde de situatie zich aan het einde van januari, dankzij enkele gebieden in de Piana di Gioia Tauro met biologische citrusboomgaarden. Hierdoor kon het seizoen worden voortgezet tot 18 april.

Een biologische sinaasappelboom staat al in bloei voor het volgende seizoen (foto genomen op 18 april).

"De verwachtingen voor het volgende seizoen zijn positief, want de bloei gaat goed, maar zoals altijd hangt alles af van het weer."

Bijenkorven voor de bestuiving van de bomen.

Begin mei zal worden gestart met de oogst van biologische Mirlo Blanco-abrikozen. "Een van onze telers bezit een hectare met zes jaar oude bomen die dit seizoen goede hoeveelheden geven. Hij heeft verdund en zou moeten beginnen met oogsten rond 7-10 mei als het weer het toelaat."

Mirlo Blanco abrikozenboom, verdund op de dag voordat de foto werd genomen (18 april).

"Dit ras is zoet en qua smaak vergelijkbaar met Orange Rubis. Mirlo Blanco-abrikozen hebben een roodoranje kleur als ze rijp zijn en hebben naast zon ook kou nodig."

Mirlo Blanco abrikozenboomgaard in het Rocca Imperiale gebied. Het microklimaat in dit gebied garandeert de juiste balans tussen kou en zonuren.

Tastired perziken voor dat ze verdund worden (foto genomen op 18 april).

Rich May en Tastired perziken, Big Bang nectarines en Ufo 4 Saturn perziken worden geoogst vanaf 20 mei. "Het fruit wordt over een paar dagen gedund en we hebben er alle vertrouwen in dat het seizoen goed zal verlopen."

Big Bang nectarines voor verdunning.

Ufo 4 platte perziken, voor verdunning (foto genomen op 18 april).

Voor meer informatie:

Vincenzo Malagrinò
Fruttone Bio Group
Via Giannone, 147
Corigliano Calabro (CS)
Tel.: +39 (0)983 87723
Fax: +39 (0)983 87723
info@fruttonebio.it
www.fruttonebio.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.