Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bunyamin Soylu – Samsun

Papier: een alternatief voor plastic verpakkingen?

Tholen - De vraag naar vervangende producten voor plastic neemt toe. Supermarkten streven naar minder verpakking en de ontwikkeling van afbreekbare verpakkingen van bijvoorbeeld olifantengras of rijsstro neemt toe. Maar wat is de invloed van deze ontwikkelingen op de verpakkingsindustrie die werkt met papier? Denk aan de wikkels rond de mandarijnen of de papieren velletjes tussen de witlof.

Bunyamin Soylu, Kani Soylu en Saira Ashikali van Samsun.

Bunyamin Soylu is commercieel directeur bij het papierverpakkingsbedrijf Samsun. Het bedrijf versnijdt alle soorten verpakkingspapier en is vooral sterk in haar klantgerichtheid. De volledige productie van het bedrijf is gevestigd in Zwaag, Noord-Holland. Met vijftien werknemers wordt per jaar zo’n 8000 tot 10.000 ton papier versneden voor de handel, een mooie prestatie. Dat Bunyamin een man is met verstand van de verpakkingssector mag wel duidelijk zijn. Het familiebedrijf viert dit jaar haar dertigjarige jubileum.

“We merken dat er een groei zit in de vraag naar onze producten. Vooral in de sierteelt is dit het geval,” vertelt Bunyamin. “Er zijn unieke projecten gestart waarmee we de plasticfolie bij bloemen kunnen gaan vervangen door verpakkingsmateriaal van papier. We leveren ook voor het gehele productieketen van de sierteelt.”
In de AGF-sector is er nog geen groeiende vraag naar papieren verpakkingen. Bunyamin heeft wel een idee hoe dat komt. “Het is nog veel te lastig om vershoudfolies rond bijvoorbeeld paprika’s en komkommers te vervangen door producten van papier. Onderzoek om papier geschikt te maken voor de sector, zit momenteel nog in een beginfase.” De verduurzaming in de AGF-sector is vooral gericht op de vervanging van plastics door afbreekbare kunststoffen. De papierindustrie profiteert op dit vlak dus minder van de trend om het plastic uit de schappen van supermarkten te weren. Wel levert Samsun een grote bijdrage aan de verpakking voor tomaten en komkommers voor het transport naar de supermarkt.

Hoewel papier op dit moment nog veel minder een alternatief is voor plasticfolie in de AGF-sector, is er toch sprake van een groei. “We zien dat met de economische groei van dit moment en veranderende behoeftes van de consument er meer online wordt besteld. Dit maakt de noodzaak voor papieren verpakkingen groter.”

Ook Samsun zet zich in voor het verduurzamen van haar producten. Papier is dan wel een milieuvriendelijker alternatief dan plastics, er moeten toch nog altijd bomen voor worden gekapt. Daarom zet Samsun zich in om te werken met papier waarvan een deel gerecycled is. Daarnaast wordt ook ingezet op de verwerking van agrarisch afval in het papier. De garantie van deze verwerking wordt garant gesteld middels certificaten. Zo is de kwaliteit van het papier dat Samsun levert gegarandeerd.

In de volgende jaren wil Samsun zich meer richten op het aanbieden van oplossingsgerichte producten aan haar klanten en niet op het ‘en masse’ produceren van papieren verpakkingen voor de markt. Zo wordt de klantgerichtheid van Samsun gegarandeerd. Toch verwacht Bunyamin dat het de capaciteit in de toekomst kan gaan uitbreiden.

Bunyamin Soylu

voor meer informatie:
b.soylu@samsun.nl

+31(0)6-24482678

www.samsun.nl