Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Programma 'Circulaire Bio-economie' van start

De diervoederbedrijven ABZ Diervoeding, AgruniekRijnvallei Voer, Bonda’s veevoederbureau, Coppens Diervoeding, Darling Ingredients International Rendering and Specialties, EFPRA, Feed Design Lab, Noblesse Proteins, Nijsen/Granico BV, SARIA International, Schothorst Feed Research, Vitelia Voeders en onderzoeksinstituut Wageningen Livestock Research zijn samen het programma 'Circulaire Bio-economie' gestart. Doel is een duurzaam en veilig hergebruik van co-producten en reststromen en optimaal gebruik van grondstoffen. Het consortium is met name op zoek naar mogelijkheden om regionale kringlopen beter te sluiten en meer gebruik te maken van Europese eiwitbronnen. 

In een circulaire bio-economie is het belangrijk om kringlopen te sluiten. Het is de uitdaging om elke component in grondstoffen zo duurzaam mogelijk te gebruiken voor de meest waardevolle toepassing. Bij hoogwaardige componenten gaat het vaak om relatief kleine volumes. Daarnaast ligt er een forse innovatieopgave om grote volumes aan reststromen en bijproducten te hergebruiken. De veehouderij is goed in staat om grote hoeveelheden reststromen uit bijvoorbeeld de humane voedingsindustrie tot waarde te brengen. De Nederlandse diervoedersector vervult hierin een belangrijke rol. Deze sector kan grote volumes verwerken en toepassingen in diervoeders hebben een relatief hoge positie in de 'waarde-piramide'.

Kringlopen sluiten en meer regionaal
Het consortium is met name op zoek naar mogelijkheden om regionale kringlopen beter te sluiten en meer gebruik te maken van Europese eiwitbronnen. Eén van de eerste activiteiten is onderzoek naar de gebruiksmogelijkheden en voederwaarde van bijproducten uit de pluimveeslachterij in de voeding van varkens. Resultaten uit dit onderzoek komen in de loop van dit jaar beschikbaar. Ook is onderzoek gestart naar de mogelijkheden om fosfor te herwinnen uit plantaardige co-producten en naar de mogelijkheden om eiwitten uit gras en groene plantendelen beschikbaar te maken als duurzame en regionale eiwitbron.

Circulaire Bio-economie
Het consortium zal regelmatig naar buiten komen met nieuwe resultaten en bevindingen, onder andere via de projectpagina van de publiek-private samenwerking Circulaire Bio-economie op de site van Wageningen University & Research.

Bron: Schothorst Feed Research

Publicatiedatum: