Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Varkens zorgen voor een opgeruimd land

Buiten varkens houden is geen unicum meer. De uitdaging voor Inge Vleemingh, varkensboerin uit Halle, ligt erin met zo weinig mogelijk input mooi varkensvlees te produceren. "We voeren de varkens al uitsluitend reststromen van lokale bakkers, groentenzaken en supermarkten. Maar nu gaan we een stap verder: de varkens lopen uitsluitend op grond die braak ligt of niet in gebruik is voor voedselproductie. We willen geen concurrentie."

Foto's: Sandra Peerenboom en Sabine Grootendorst

Voorbeelden van dit soort gronden zijn bouwland, bossen, houtproductievelden of natuurgebieden. In de winter lopen de varkens op bouwland dat ontdaan moet worden van bijvoorbeeld aaltjes, riknaalden of engerlingen. Richting het voorjaar ruimen ze allerhande groenbemesters op. In de zomer, tot aan de verschillende oogsten zijn de varkens te vinden in natuurgebieden. Denk hierbij aan bossen die teveel vergrast of dichtgegroeid zijn of percelen die last hebben van bijvoorbeeld Bereklauw of Japanse Duizendknoop. Wanneer de bouwlanden geoogst zijn, verhuizen de varkens weer en begint de cyclus opnieuw. "Om dit voor elkaar te krijgen, zijn we vooral druk op zoek naar geschikte gronden en besteden we veel tijd aan afrasteren", laat Inge ons weten.

Meer informatie of heb je grond in de buurt van Halle beschikbaar?

Inge Vleemingh
De Goed Gevulde
Halsedijk 8
7025 DA Halle
06 - 45 81 09 56
inge@degoedgevulde.nl
www.degoedgevulde.nl

Publicatiedatum: