30 hectare kas

Landgard stapt in Hongaars megateeltproject

Een kassencomplex van 30 hectare voor de teelt van paprika's, tomaten, aubergines en kruiden plus 50 hectare land voor de vollegrondsteelt van asperges en zachtfruit. Verwerkings- en distributiefaciliteiten, gezinsvriendelijke woningen, een restaurant en een winkelcentrum. Én een viskwekerij. Dit alles is opgenomen in de plannen van het Duitse bedrijf FAKT AG, wiens CEO Hubert Schulte-Kemper onlangs de plannen presenteerde. De Duitse coöperatie Landgard gaat als partner van het project de groenten en fruit op de markt brengen.


Hubert Schulte-Kemper (CEO FAKT.AG) en Dr. István Nagy (Hongaarse minister van Landbouw)

Projectontwikkelaar
FAKT Ag is een Duitse projectontwikkelaar. De belangrijkste sectoren waarin het bedrijf actief is zijn onroerend goed, gemeentelijke infrastructuur en kapitaalmarkten. Nu zijn ze van plan om 1 miljard euro te investeren in dit nieuwe project in West-Hongarije.

De alomvattendheid van het project is opvallend te noemen. Er wordt 30 hectare aan kassen gebouwd (voor tomaten, paprika's, aubergines en kruiden) en er is 50 hectare beschikbaar voor de buitenteelt van asperges en zacht fruit. Daarnaast is het plan om een verwerkingscentrum van 15 hectare te ontwikkelen, inclusief magazijnen en koel- en vriesfaciliteiten om groenten en fruit uit heel Hongarije te verwerken.

Ook "de grootste onshore viskwekerij van Europa in koningsvis, zalm en andere vissoorten" is gepland op de locatie.

Nog eens 50 hectare in het midden van het terrein zal worden gebruikt voor logistiek. Er is op dit moment al een snelweg. Een treinstation is er daarentegen nog niet.

Daarnaast zijn er plannen voor de bouw van huizen. Er zullen ongeveer 1.000 appartementen worden gebouwd op 90 hectare grond. Ook een kleuterschool, een basisschool en faciliteiten voor vervolgopleidingen moeten worden gerealiseerd. In de plannen is ook een conferentiecentrum opgenomen met daarin een hotel, een restaurant en een winkelcentrum. Ook is er een modern kampeerterrein voor vrachtwagenchauffeurs en toeristen.

5.000 banen
Het project werd aangekondigd door verschillende Hongaarse politici. István Nagy, de Hongaarse minister van Landbouw, noemde het project uniek en van grote waarde voor de Hongaarse sector. Hij prees de plannen om 5.000 banen in de regio te creëren.

Er waren ook samenwerkingspartners aanwezig, waaronder het Hongaarse bouwbedrijf KÉSZ Group en het energiebedrijf E.ON, dat vaker met FAKT heeft samengewerkt. Voor het vermarkten van de producten gaat FAKT samenwerken met de Duitse organisatie Landgard. "Een succesvolle coöperatie met eersteklas connecties met toonaangevende Europese winkelketens", aldus FAKT-CEO Schulte-Kemper. Hij legde uit dat voor West-Hongarije is gekozen omdat het zich in de driehoek Boedapest-Wenen-Bratislava bevindt en hierdoor vele infrastructurele voordelen geniet.


Alle partners samen: Hans-Jürgen Best (gemeente Essen), Thomas Schlich (Landgard Obst & Gemüse GmbH & Co. KG), Prof. em. Hubert Schulte-Kemper (CEO FAKT.AG), Dr. István Nagy (Hongaarse minister van Landbouw), Mihaly Varga (KÉSZ Holding Zrt.), Zsolt Jamniczky (E.ON) 

Duurzaamheid
Duurzaamheid moet ook een belangrijk onderwerp worden bij de realisatie van het project. "We zijn erg enthousiast over de start van dit project en met de diversificatie en integratie van zoveel sectoren - landbouw, visteelt, zonne-energie, huisvesting en onderwijs - hopen we dat het een van de mijlpalen voor Europa zal worden."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven