Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alco Kappé (Allnuts) ziet 'enorme stijgende lijn' in biologisch

“Ondanks handelsoorlogen en natuurproblemen is de stemming op notenmarkt positief”

Tholen – "De situatie op de notenmarkt is positief, enkel lopen de marktprijzen voor de verschillende producten erg uiteen. Daarnaast merken wij wel de schommelingen op de wereldmarkt en de problemen in de natuur. De handelsoorlog tussen Trump en China heeft wel degelijk invloed op de import van bepaalde producten. Dit soort omstandigheden zie je niet altijd aankomen, maar hier moeten we er altijd rekening mee houden", vertelt Alco Kappé van notengroothandel Allnuts. "Echter merken we dat de markt elk jaar een beetje extremer wordt. Daarom kopen wij veel producten in middels via agenten die is in het desbetreffende gebied zitten en alles kunnen controleren. Het leveren van het juiste product met de juiste kwaliteit ben ik verplicht aan mij klanten."

Biologisch in de lift
Alco vertelt dat de vraag naar biologische producten nog steeds toeneemt. "We zien een enorme stijgende lijn in de populariteit van biologisch. Dit geldt voor het gehele biologische assortiment. Daarnaast merken we dat de consumenten die bewust voor biologisch kiezen ook mensen zijn die over het algemeen meer noten consumeren. De serieuze biologische noteneter ziet de meerwaarde en de meerprijs in van biologische producten", aldus Alco. "Tevens hebben we als handelaar een bepaalde keuze gemaakt qua assortiment en verpakkingen wat ons merk definieert. Daarnaast vinden wij het belangrijk om een vertrouwensband met onze klanten te hebben. In deze sector is kennis voor de industrie en mensen van groot belang. Eerlijkheid jegens onze klanten staat daarom hoog in het vaandel."

"Afwachten wat de prijs richting nieuwe oogst gaat doen"
De eerste aanbiedingen van noten dit jaar beginnen te komen, meent Alco. "De prijzen zijn algemeen genomen vrij hoog en de markt is momenteel een hoge prijs gewend. De aanbiedingen geven daarom wat rust in de markt. Momenteel is de prijs van pijnboompitten erg hoog en verwacht wordt dat de prijs voorlopig nog blijft stijgen. Het is afwachten wat de prijs richting de nieuwe oogst gaat doen. Afgelopen februari was er tekort aan bepaalde kwalificaties pompoenpitten wegens nieuwe regels met certificering. Drie leveranciers zaten zonder, maar een groot deel van de verkoop is contractverkoop en dat betekent leverplicht. Het is daarom belangrijk om met de juiste leveranciers en partners te werken, om dit soort situaties te voorkomen."

Gezondheidstrends
Als gevolg van de gezondheidstrends heeft de handelaar de vraag naar muesli's en zaden de afgelopen tijd erg zien toenemen. "Ook de ongeroosterde en ongekruide noten zijn erg populair. De gehele breedte van het assortiment doet het goed. Steeds meer mensen voegen noten toe in hun dagelijkse eetpatroon en dit merken wij als notenhandelaar erg goed. We zien standaard de markt standaard aantrekken in het najaar wanneer het weer kouder wordt, maar de echte pieken en dalen van vroeger zien we niet meer. We merken dat de markt steeds stabieler wordt", vervolgt Alco. Hoewel Nederland meer een notenland is dan België, neemt in België de consumptie toe. "We zien wel sterke verschillen in de consumptie. In Nederland zie je veel in olie geroosterde pistache, maar in België zul je deze niet snel vinden op de markt."

Voor meer informatie:

Alco Kappé
Allnuts bvba
Industrieweg 1038
B-3540 Herk-De-Stad
T: +32-495 798742
F: +32-(0)1196 0998
[email protected]  
www.allnuts.be