Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Boer Bart gaat voor Demeter

Boer Bart in het Friese Rotstergaast hoopt vanaf deze maand het keurmerk Demeter te mogen voeren. 

Het doel van Boer Bart is het ontwikkelen van een landbouwsysteem dat volledig samenwerkt met de natuur en opgaat in het karakter van de omgeving. Een boerderij die een hoge kwaliteit voedsel oplevert, economisch perspectief heeft, en milieuzuiverend werkt. Alles moet diervriendelijk zijn en men wil geen conventionele middelen gebruiken om producties te verhogen. Dit alles moet zich uiten in een tijdloos systeem, een systeem wat over 1000 jaar nog steeds zou functioneren, puur omdat alle elementen op onze boerderij elkaar aanvullen. (Bron: www.boerbart.nl) Geschreven in 2014 tijdens het opbouwen van de boerderij.

Boer Bart probeert kritisch te zijn op stappen die ze neemt. Ze blijven onderzoeken en ervaren hoe ze steeds een beetje beter in balans kunnen boeren. In hun zoektocht die inmiddels alweer 5 jaar duurt en die ze met vallen en opstaan stapjes vooruit proberen te zetten, vonden ze een beweging/stroming die al in 1924 is ontstaan. Biodynamische landbouw. Ooit opgericht door Duitse Heren boeren, die de balans in de landbouw rond die tijd al belangrijk vonden.

Dat willen wij ook
Van uit de basis wil biologisch dynamische landbouw eten produceren met meer levenskracht "dat willen wij ook." En dat kan alleen als je bijzonder goed probeert samen te werken met de natuur. Goed kijken naar verbindingen in de natuur zelf en deze vervolgens begrijpen en stimuleren. Die samenwerking is niet alleen iets tussen planten en dieren, de boer kan een belangrijke rol vervullen in het aansturen en stimuleren van deze samenwerkingen. Vanuit dat oogpunt en de drang naar verdere ontwikkeling, heeft Boer Bart zich opgegeven voor de Demeter cursus. 

Tot nu toe gaat het allemaal over de landbouw, eten produceren met meer levenskracht. Maar bij biodynamische landbouw wordt de boer niet vergeten, je wordt uitgedaagd om naar je zelf te kijken. Verbeterpunten aan te geven waar je de aankomende jaren aan wil werken. Het mag klein zijn, ze begrijpen dat je niet direct een boerderij hebt op gezet die 1000 jaar kan bestaan. 

Zoals men bij biologische landbouw moet voldoen aan strengere normen, vraagt een doorschakeling naar biodynamische landbouw een extra verdieping. En na goedkeuring van de commissie hoopt Boer Bart per maart ook werkelijk het keurmerk Demeter te mogen voeren. 

Voor meer informatie: www.boerbart.nl

Publicatiedatum: