Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ekoplaza mikt op meer samenwerking

Erik Does: "Te veel nadruk op recycling in Plastic Pact"

Tholen - Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft met meer dan 70 bedrijven en milieuorganisaties de deal gesloten 20 procent minder plastic te gebruiken, meer plastic opnieuw te gebruiken en al het nieuwe plastic voor 100 procent recyclebaar te laten zijn. Ook Ekoplaza behoort tot de ondertekenaars van het Plastic Pact. Ekoplaza is jaren geleden al de 'weg naar Plastic Vrij' ingeslagen. Waarom heeft Ekoplaza het Plastic Pact ondertekend? "We zijn van mening dat elke stap in de goede richting helpt. Door te ondertekenen, hopen we zelf wat meer inbreng te krijgen en met de juiste partijen om de tafel te kunnen gaan zitten", zo licht Ekoplaza-directeur Erik Does toe.

Hij benadrukt dat recycling naar zijn zin een te grote rol speelt in het Pact. "Recycling is absoluut een stap in de goede richting, maar we vinden dat er te veel nadruk op gelegd wordt. En het Pact maakt het interessant voor bedrijven om op dezelfde voet door te gaan. Ik hoop dat die commerciƫle prikkel er uit gaat. Het zint ons niet dat met het huidige beleid bedrijven, die in reststromen doen, beloond worden. Daar krijgen ze meer geld voor. De composteerbare verpakkingen hebben een hogere afvalheffing gekregen en dat vinden wij raar."

Ondertekening van het Plastic Pact

Erik geeft aan dat het om complexe materie gaat. "De cijfers lopen uiteen van 4% tot 50% maar, het blijkt in ieder geval dat de overgrote meerderheid van het plastic wat wordt ingezameld helemaal niet gerecycled wordt. Maar een zeer klein gedeelte wordt verwerkt in een nieuw product. De rest wordt alsnog opgestookt, gestort of geĆ«xporteerd. De oplossing is niet zo gemakkelijk zoals deze nu neergezet wordt. Men moet echt keuzes willen maken. Begrijp me niet verkeerd, wij zijn zeker niet tegen recyclen, maar dan moeten we naar veel minder soorten plastic. Het valt niet mee om kwalitatief goede recyclebare plastic te maken en daarvan wordt slechts een klein deel hergebruikt." 

Steven IJzerman, kwaliteitsmanager bij Ekoplaza, zegt op de eigen website het volgende over het ondertekenen van het Plastic Pact:

Inmiddels is de weg naar Plastic Vrij onderdeel van de missie van Ekoplaza. Met een intensieve en langdurige samenwerking met de Plastic Soup Foundation, een uitgesproken voorstander van statiegeld en de eerste plasticvrije pop-up store en plasticvrije actiefolder hebben we hierin al veel stappen genomen. We willen ons met name focussen op waar we invloed op hebben. Single used plastics in relatie tot eten en drinken.

We worden daarom vaak benoemd als koploper op dit thema en de ontwikkeling hiervan. We hebben een duidelijke strategie en die betekent dat we minder plastic willen gebruiken, zeker als dit niet nodig is, en dat we werken met duurzame alternatieven voor plastic. In onze winkels verkopen we daarom al 1386 plasticvrije producten. Maar helpen de klant ook in het gebruik van plastic. Denk aan het aanbieden van katoenen groente netjes en broodzakken voor hergebruik.

Erik Does tijdens de opening van de eerste plasticvrije supermarkt, Ekoplaza Lab

We zien dit plastic pact daarom niet als eerste stap, maar een extra handreiking vanuit de branche om te blijven ontwikkelen. Het probleem is namelijk te groot om helemaal alleen aan te pakken. De producenten, de industrie, de afvalverwerkers en de overheid zal hier allemaal een rol in moeten nemen en zich blijven ontwikkelen. Door deel te nemen aan het pact krijgen we de kans om met de partijen om de tafel te zitten.

Onze focus en visie ligt nog steeds op minder plastic en duurzame alternatieven. Recycling van plastic is wat ons betreft enkel een oplossing als er geen alternatief is. Wanneer plastic nog geen alternatief heeft, zal dit plastic altijd recyclebaar moeten zijn en is het ook van belang dat het echt gerecycled wordt. Daarnaast moet het mogelijk worden om deze gerecyclede grondstof ook weer als verpakkingsmateriaal te gaan gebruiken, in plaats van downcycling.

Er liggen voldoende uitdagingen die Ekoplaza graag wilt aanpakken voor de toekomst. Door samen te werken bereik je altijd meer dan alleen en we hopen dat het plastic pact hier een goede bijdrage aan kan leveren.

Steven IJzerman
Kwaliteitsmanager Ekoplaza

Klik hier voor het persbericht van Rijksoverheid over het Plastic Pact.

Voor meer informatie: sijzerman@udea.nl en www.ekoplaza.nl