Biologisch dieet vermindert blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen

Een nieuwe wetenschappelijke studie van Friends of the Earth dat uitgevoerd is door onderzoekers van UC Berkeley en UC San Francisco, evalueert de impact van het eten van biologische voeding op de residuen van beschermingsmiddelen die zich in het menselijk lichaam bevinden.

Wat gebeurt er wanneer we biologisch eten?
We worden door ons dieet allemaal blootgesteld aan verschillende schadelijke beschermingsmiddelen die gelinkt worden aan verschillende gezondheidsproblemen. Gecertificeerde biologische voeding wordt zonder deze beschermingsmiddelen geproduceerd. Maar kan het eten van uitsluitend biologische voeding echt de residuen beschermingsmiddelen die zich in ons lichaam bevindt verminderen?

In deze studie hebben we de residuen beschermingsmiddelen in de lichamen van vier Amerikaanse families vergeleken terwijl ze zes dagen op een niet-biologisch eten stonden en zes dagen op een volledig biologisch dieet. Hieruit bleek dat biologische voeding werkt.

Een biologisch dieet vermindert de blootstelling aan beschermingsmiddelen enorm snel in slechts zes dagen.

Top vier afnames in residuen beschermingsmiddelen in iedere familie

Alle waargenomen residuen van beschermingsmiddelen namen af bij de vier families. Deze grafieken tonen de vier grootste afnames in beschermingsmiddelen per familie.

Biologisch werkt
We hebben 14 chemicaliën gevonden, die de potentiële blootstelling aan 40 verschillende beschermingsmiddelen in iedere deelnemer vertegenwoordigt, waaronder organofosforverbindingen, pyrethroïden, de neonicotinoïde clothianidine en de onkruidverdelger fenoxy, 2,4-D.

De niveaus van alle waargenomen chemicaliën namen in slechts zes dagen op een biologisch dieet met gemiddeld 60,5% af. De percentages varieerden hierbij tussen de 37% en 95%, afhankelijk van de verbinding.

De meest belangrijke afnames vonden plaats in een klasse van beschermingsmiddelen genaamd organofosforverbindingen. De metabolieten voor malathion (MDA) en chloorpyrifos (TCPy) nam respectievelijk af met 95% en 61% en een set van zes metabolieten, die een klasse van organofosforverbindingen (DAP's) vertegenwoordigt, nam af met 70%. Deze beschermingsmiddelen zijn zo schadelijk voor de ontwikkelende hersenen van kinderen dat wetenschappers hebben opgeroepen tot een volledige ban van deze stoffen. Chloorpyrifos is een neurotoxisch beschermingsmiddel dat wordt gelinkt aan een toename in aantal gevallen van autisme, leermoeilijkheden en een verminderd IQ bij kinderen. Ook is het één van de beschermingsmiddelen die vaak gelinkt wordt bij boeren.

We hebben allemaal recht op een voedselsysteem zonder schadelijke stoffen
De wetenschap is duidelijk. De biologische landbouw kan genoeg voeding produceren om de groeiende wereldpopulatie te voeden en tegelijkertijd onze gezondheid en het milieu te beschermen.

We hebben de oplossing. En toch subsidieert onze overheid de conventionele teelt waarin volop beschermingsmiddelen wordt gebruikt, met een waarde van miljarden dollars, terwijl biologische programma's en onderzoek enorm ondergefinancierd worden. 

Bedrijven die beschermingsmiddelen produceren, geven miljoenen dollars uit aan het lobbyen van wetgevende instanties en het financieren van valse wetenschap die het publiek misleiden over de schadelijke gevolgen van beschermingsmiddelen om hun product maar op de markt te houden.

We hebben echter allemaal recht op voeding die vrij is van schadelijke beschermingsmiddelen. De telers en boeren die de voeding in ons land telen en hun gemeenschappen, hebben het recht om niet dagelijks blootgesteld te worden aan chemicaliën die gelinkt worden aan kanker, astma, fertiliteitsproblemen, ontwikkelingsstoornissen en andere serieuze gezondheidsproblemen. En de manier waarop we voeding produceren, zou de ecosystemen moeten beschermen in plaats van schaden.

Samen kunnen we biologisch voor iedereen mogelijk maken
Samen kunnen we de overheid en bedrijven dwingen om een gezondere wereld te creëren voor iedereen. We kunnen samenwerken om ervoor te zorgen dat er wetten aangenomen worden die het gebruik van beschermingsmiddelen vermindert en die de biologische teelt uitbreidt. We kunnen de nationale Farm Bill, een belangrijke wet die bepaalt hoe voeding in de VS wordt geteeld en welke voeding beschikbaar is voor ons, samen veranderen. En we kunnen voedselbedrijven en supermarkten vertellen dat ze het gebruik van beschermingsmiddelen in hun leveringsketens moeten stoppen en hun biologische assortiment moeten uitbreiden.

De oplossing is er al — we moeten er alleen nog de vruchten van plukken.

Bron: ValueWalk (Sheeraz Raza)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven