Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

IJsland: Biologisch lamsvlees wordt geëxporteerd naar het Europese vasteland

Biologisch gecertificeerde schapenhouders in IJsland willen hun lamsvlees op Europese markten verkopen, meldt Bændablaðið.

De verkoop van lamsvlees is de laatste jaren flink gedaald in IJsland, waardoor veel veehouders ervoor hebben gekozen om zich op een andere bron van inkomsten te gaan richten. Ten minste zes schapenhouders in IJsland zijn gecertificeerd biologisch en zij willen hun vlees nu aan Europese landen gaan verkopen.

Andrés Vilhjálmson, hoofd Export bij Icelandic Lamb, heeft contact met verschillende potentiële kopers in Europa en hij is er van overtuigd dat ze tot een overeenkomst zullen komen. Volgens Andrés zijn de transacties vertraagd doordat biologisch lamsvlees bij de productfaciliteiten tot nu toe niet gescheiden werd van normaal lamsvlees. Na het volgende slachtseizoen zal het biologische vlees worden gescheiden en kan de verzending naar Europa beginnen.

“We zijn van plan om volgend seizoen het meeste of misschien wel al het biologische lamsvlees te exporteren," zegt Andrés. Dit komt neer op ongeveer 20 ton vlees. We verwachten dat het biologische lamsvlees op de doelmarkten ongeveer 15 tot 20% meer op zal leveren dan normaal lamsvlees. Een groot gedeelte van dat bedrag zal direct naar de schapenhouders gaan." 

“Dit is enorm belangrijk voor iedereen, maar natuurlijk vooral voor ons, de schapenhouders," zegt Halla Steinólfsdóttir, schapenhouder in Ytri-Fagridalur. “Onze koppigheid en ons geloof in de biologische levensstijl betaalt zich nu uit," voegt ze toe. Ze vraagt de IJslandse overheid en de Farmers Association of Iceland om in het toekomstige beleidsvormingsproces meer aandacht te schenken aan biologisch gecertificeerde producten.

Bron: Iceland Review