Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

FAVV roept bio-eieren terug

In het kader van zijn autocontrole heeft een bio-leghennenbedrijf een routine monstername uitgevoerd bij de gelegde eieren. De resultaten van de analyses van 12/11/2018 tonen een overschrijding van de norm aan voor PCB’s (polychloorbifenyl). Het desbetreffende lot eieren heeft de code 0BE3133 en werden in verschillende detailhandels in België verdeeld. Consumenten die eieren van dit lot hebben wordt gevraagd om deze niet te verbruiken en ze terug te brengen naar de winkel. Het FAVV heeft verzocht de eieren van de markt te halen en ze terug te roepen van bij het bedrijf, waar ze op 13/11/2018 geblokkeerd werden.

Na de vaststelling van de contaminatie in het legkippenbedrijf op maandag 12 november 2018 heeft het FAVV de eieren onmiddellijk geblokkeerd en is er een onderzoek gestart in het bedrijf om de oorzaak van de besmetting te achterhalen. Op dit moment zijn de eieren van dit bedrijf niet alleen in het bedrijf zelf maar ook bij de afnemers geblokkeerd. Ook de winkels zijn ingelicht en zijn een uit de handel name van deze eieren gestart.

PCB’s zijn persistente organische polluenten die in het milieu aanwezig zijn en schadelijk zijn voor de mens. Het FAVV houdt het risico op besmetting met PCB’s in de voedselketen scherp in de gaten. Elk jaar neemt het Agentschap stalen van voedingswaren en dierenvoeder. In 2017 heeft het Agentschap tot nu toe 1519 stalen genomen, waar 99,5% conform waren.

Naar aanleiding van het vaststellen van deze besmetting en met het oog op de bescherming van de consument vraagt het voedselagentschap om na te gaan of zij eieren hebben waarop de code 0BE3133 gedrukt staat en vraagt hen deze eieren niet te consumeren.

Publicatiedatum: