Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe methode bij de eierproductie:

Mannelijke kuikens komen niet eens uit het ei

Rewe biedt in een test conventionele eieren aan waarbij bij de teelt geen mannelijke kuikens gedood werden.

Broederij bepaalt het geslacht van het embryo in het ei

Anders dan bij meerdere bio-initiatieven worden de mannelijke broedkuikens van de leghennen niet grootgebracht en later als broedhaan geslacht. In plaats daarvan bepaalt de broederij het geslacht van het embryo in het ei. Eieren met mannelijke embryo's worden uitgesorteerd, zodat er alleen nog maar leghennenkuikens ter wereld komen.

De eieren uit de eerste tests verkoopt Rewe onder het label 'respeggt', momenteel verkrijgbaar in 223 Rewe- en Penny-filialen in Berlijn. In de loop van 2019 moeten de respeggt-eieren in alle Rewe- en Penny-filialen verkrijgbaar worden. In principe kunnen later ook andere eierproducten zoals noedels of gebak van het respeggt-label voorzien worden. „Wie dat wil, kan er nu met zijn of haar koopgedrag aan bijdragen dat de praktijk van kuikens doden beëindigd wordt“, schrijft Rewe.

Geslachtsbepaling in het ei moet businessmodel worden

De nieuwe methode ter geslachtsbepaling in het ei stamt van wetenschappers van de universiteit Leipzig en werd gedurende jaren met financiële steun van het ministerie van Landbouw ontwikkeld. Oorspronkelijk zou de methode reeds in 2017 klaar zijn voor gebruik. De methode geldt als antwoord op het vaak bekritiseerde doden van mannelijke kuikens in de industriële eierproductie.

Om de resultaten van de onderzoekers in de praktijk om te zetten, hebben Rewe en de Nederlandse broederij HatchTech Group het bedrijf Seleggt GmbH opgericht. Naast Rewe-filialen van eieren voorzien moet Seleggt een businessmodel uitwerken „om de techniek kostenneutraal als dienstverlening aan de branche ter beschikking te stellen.“

Uitgesorteerde eieren worden diervoeder
Op een eigen website legt Seleggt de procedure aan de consumenten uit. Daar is onder andere te lezen dat de uitgesorteerde broedeieren tot diervoeder verwerkt worden. Een blockchaintechnologie moet voor de garantie en traceerbaarheid van de respeggt-eieren zorgen.

Prijsverschil met gebruikelijke eieren
Over de prijs schrijft Ökotest dat de eieren „één tot twee cent meer kosten per ei“. Rewe spreekt van „enkele centen per verpakking.“ Penny vraagt 1,59 euro voor zes respeggt vrije uitloopeieren, dat is 26,5 cent per ei. De discounterprijs voor conventionele vrije uitloopeieren ligt op 17 cent, bio-eieren kosten hier 27,9 cent.

Bron: bio-markt.info

Publicatiedatum: