Tholen – ERF 1 in Kampen is een biologische melkveehouderij en daarnaast ook een echt familiebedrijf. “Mijn broer Klaas Jan melkt de koeien en ik maak de kaas op de boerderij. Vijf jaar geleden zijn wij omgeschakeld naar biologisch”, vertelt Irene Bruins. Het rijpingsproces van de kaas gebeurt op een historische locatie. “De kaas affineren (rijpen) we in de oude terpkelder. Onze boerderij is gesitueerd op Kampereiland, dat vroeger zee was. Om de boerderijen te beschermen tegen water staan ze allemaal op een terp. In de terpkelder hebben we nu de juiste omstandigheden gecreëerd om de kaas te kunnen rijpen. Dat is echt een unieke locatie.”

Fotografie: Teunie Rijfkogel 

“Daarnaast heeft onze kaas een natuurkorst in plaats van een plastic korst, waarin je de gezondheid van de bodem, koeien en de melk terugziet”, gaat Irene verder. “Onze kazen zijn gemaakt van rauwe melk, waarin een cultuur van schimmels ontstaat. Hierdoor ontstaat dan de korst.”

Irene is diëtiste van opleiding en wil graag de kwaliteit van voeding verbeteren. “Wij nemen bij de productie van onze melkproducten de natuur, de koe en ook de mens in acht. We proberen zoveel mogelijk te kijken naar de kwaliteit van de melk en daarbij verder te gaan dan enkel de hoeveelheid vetten en eiwitten. De kwaliteit van de melk is van invloed op de kwaliteit van de producten en dat is weer van invloed op de gezondheid. Het verband tussen goede voeding en gezondheid willen we graag verder benadrukken. Met de producten willen we graag ons voedselsysteem verbeteren.”

Fotografie: Teunie Rijfkogel 

Fotografie: Teunie Rijfkogel 

“Nu hebben we onze kazen een nieuwe uitstraling gegeven. We zijn een tijd bezig geweest met de ontwikkeling van het concept, maar nu is het ook echt verkrijgbaar. Voor de vernieuwde producten zijn we op zoek naar nieuwe verkooppunten”, besluit Irene .

Voor meer informatie:
Irene Prinsen Bruins
ERF 1
Mandjeswaardweg 6 
8267 AW Kampen
06-19818801
irene@erf1.nl  
www.erf1.nl