Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Landgoud en Abrahams Mosterdmakerij in tv-programma BinnensteBuiten

Op een zomerse dag in augustus heeft het KRO-NCRV programma BinnensteBuiten tv-opnames gemaakt bij biologisch akkerbouwbedrijf Landgoud en Abrahams Mosterdmakerij in Noord-Groningen. De teelt en verwerking van biologische Groninger zwarte mosterd staat centraal in de uitzending die op woensdag 3 oktober 2018 om 18.45 uur op NPO 2 uitgezonden wordt.

Chef-kok Leon Mazairac was in Noord-Groningen voor de echte Groninger mosterd. Hij begint bij de basis bij het biologisch akkerbouwbedrijf van de familie Havenga in Kloosterburen waar het mosterdzaad gezaaid, geteeld en geoogst wordt. Midden in het mosterdveld krijgt Leon uitleg over de specifieke teelt van zwarte mosterd, terwijl op de achtergrond de combine de mosterd aan het dorsen is. Daarna rijdt Leon door naar Eenrum waar Abrahams Mosterdmakerij zit. Daar verwerken Wendy en Sten Boonstra het mosterdzaad tot pittige mosterd volgens traditioneel Groninger recept. Dit inspireert Leon tot verrukkelijke creaties en samen proeven ze van gerechtjes van de verse mosterd.

In het project ‘Proeftuin zwarte mosterd van Groninger bodem’ werken boeren en mosterdfabrikanten samen om de teelt van Groninger mosterdzaad en productie van Groninger mosterd weer bij elkaar te brengen. Het klinkt zo simpel, maar al decennialang was het niet meer zo logisch. De teelt van mosterdzaad is in Nederland bijna verdrongen door granen, maïs, suikerbieten en aardappelen. Ook is het voor boeren een ‘risicovol’ gewas omdat het lastig te oogsten is door de fragiele kafjes. Met dit project wordt de korte lijn tussen boer en mosterdmakerij weer in ere hersteld. Het biologische zwarte mosterdzaad geeft de mosterd een intens pittige smaak."

Publicatiedatum: