Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologisch bedrijf steunt jacht door dood vee als gratis hondenvoer aan te bieden

Biologische zuivelbedrijf Coombe Farm in het Engelse Somerset werd vorige maand door winkelketen Waitrose gedropt nadat bekend werd dat binnen het bedrijf mishandeling van kalveren plaatsvond. The Independent heeft nu verslagen in handen die laten zien dat het bedrijf 'afgevallen' vee doorsluisde naar Cattistock Hunt om gebruikt te worden tijdens de jacht.  

Volgens dierenrechtenactivisten worden jachtkennels wel vaker via zuivelbedrijven van vlees voorzien, maar in dit geval vinden ze het kwalijk omdat consumenten van biologische melk hiermee de jacht steunen zonder daarvan op de hoogte te zijn. Toni Shephard van Animal Equality: "Meer dan 80% van de Britten is tegen de vossenjacht. Ik denk dat vooral mensen die biologische melk kopen aangedaan zijn omdat ze ongewenst de jacht in stand helpen houden."

Uit een gevonden verslag kwamen mogelijke wantoestanden naar voren. Zo was er de melding over een koe of kalf dat was afgeschoten. Niet duidelijk was of het bedrijf of de jachtclub het dier doodschoot. Wel stond vast dat het karkas naar de jachthonden ging. In het verslag stond "Fallen stock" met het adres van de Cattistock Kennels. "Fallen Stock" staat ook voor dieren die door natuurlijke omstandigheden overleden zijn. 

In 2015 werd Cattistock Hunt aangeklaagd wegens illegaal jagen, maar uiteindelijk werd de klacht ingetrokken.

Volgens de wet mogen dieren die te ziek of te gewond zijn om naar het slachthuis gebracht te worden niet voor menselijke consumptie beschikbaar komen en moeten ze ter plekke gedood worden. 

Rond dezelfde tijd werd bewijs gevonden dat suggereerde dat uitgevallen vee de infectiebron bleek te zijn voor 97 jachthonden van Kimblewick Hunt die afgemaakt moesten worden. Onderzoekers van de universiteit van Edinburgh die naar de infectiezaak keken constateerden dat deze hoogst waarschijnlijk was veroorzaakt doordat de honden karkassen hadden gegeten die met rundertuberculose besmet waren. Deze week riep een groep dierenartsen op om jachtenhonden niet meer te voeden met dieren die van veeteeltbedrijven komen om het risico van verspreiding van deze ziekte tijdens jachten te voorkomen.

Het is voor telers volkomen legaal om hun afgevallen vee aan jachthondenclubs te leveren. Ze besparen er verwijderingskosten mee en de kennelhouders besparen op kosten voor hondenvoer.

Animal Equality kwam het verslag tegen terwijl ze op Coombe Farm filmden hoe gestreste kalveren met brute  kracht gevoerd werden en door een werknemer geslagen werden.

Vastgebonden koeien werden gefilmd. Het ketenen van koeien is een veelgebruikte manier om de dieren te laten staan na verschillende zwangerschappen en geboortes die beschadigingen aan het bekken hebben veroorzaakt, waardoor hun benen uit elkaar gaan staan en ze niet meer normaal overeind kunnen blijven.

Coombe Farm is een grote leverancier van Coombe Farm Biologisch, dat in het hele VK vlees levert. 

Shephard zegt via het verslag nu bewijs in handen te hebben van de levering van stierenkalveren, die in de zuivelindustrie niet van nut zijn, aan Cattistock Hunt. Sommige van deze dieren worden om hun vlees verkocht, maar de meeste (ongeveer 95.000) worden elk jaar op het bedrijf afgeschoten.

"Dit is een vicieuze cirkel van geweld dat achter elk glas melk verborgen gaat. Koeien en kalveren lijden om melk te produceren; vossen lijden door de jacht die van voedsel voorzien wordt via de zuivelindustrie, jachthonden lijden door het eten van ge├»nfecteerde karkassen die de zuivelindustrie levert, dassen lijden als zondebokken voor het verspreiden van rundertuberculose op het platteland. Het is verderfelijk."

Regelgeving schrijft voor: "Wanneer vee op een bedrijf sterft, moet het zo snel mogelijke opgehaald, geïdentificeerd en vervoerd worden." Hierbij gaat het om een vilder, een jachtkennel of een bedrijf voor maden.

In Engeland zijn 6.600 biologische bedrijven. Niet bekend is hoeveel jachtclubs betrekken bij het ophalen van ziek of dood vee. De Independent heeft Coombe Farm om commentaar gevraagd, maar nog geen antwoord gekregen.

Publicatiedatum: