Canada: bio-teler breidt uit naar meer dan 16.000 hectare

Een teler in het Canadese Saskatchewan probeert iets voor elkaar te krijgen wat niet eerder gebeurd is. Travis Heide bouwde zijn bedrijf 4 jaar geleden van de grond af aan op. Hij begon met 2833 ha en breidde uit naar 16187 ha. Zodra hij zijn hele bedrijf biologisch heeft gemaakt, zal dit het grootste biologische tuinbouwbedrijf in Canada en waarschijnlijk heel Noord-Amerika zijn.

Heide groeide op op een conventioneel bedrijf. Hij besloot om economische redenen voor biologisch te kiezen omdat de vraag hiernaar groeit. "Ik ontdekte dat vlas 22 euro per baal waard was en dat wanneer ik de kosten van bemesting met conventionele middelen omlaag kon krijgen ik een goed rendement zou kunnen pakken. De graanprijzen zijn al jaren niet veranderd, maar de kosten en risico's zijn wel gestegen."

In Canada wordt de markt voor gecertificeerde biologische producten geraamd op 3,5 miljard euro met een biologische export jaarlijks van meer dan 330 miljoen euro.

Marla Carlson van Sask Organics: "Wat Travis doet, laat zien dat het mogelijk is om op zoveel ha te telen. Een recent rapport toont aan dat we een jaar-op-jaar groei van 17% in de vraag naar biologische producten zien en dat betekent grote mogelijkheden voor het aanbod."

Heide teelt hoofdzakelijk rode zomertarwe en daarnaast peulen, linzen, kikkererwten, vlas en alfalfa. Hij bekent terughoudendheid vanuit de grote graanbedrijven te ervaren. "Ik denk dat we door te telen zonder conventionele middelen een bedreiging voor het voortbestaan van deze bedrijven vormen."

Wat hij aan conventionele middelen bespaart, wil hij in mensen investeren.

Bron: Global News


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven