Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Albert Heijn, Jumbo, Campina, Rabobank en ECOstyle genomineerd als Liegebeest

De vijf genomineerden voor de Liegebeestverkiezing 2018 zijn bekend: plofeend van Albert Heijn, levende kreeft van Jumbo, zuivelbedrijf Campina, ECOstyle dierenvoeding en een mediacampagne van de Rabobank. Wakker Dier organiseert de Liegebeestverkiezing al tien jaar om misleiding en leugenachtige claims over dierenwelzijn aan te pakken. "Bedrijven gebruiken leugenachtige praatjes om consumenten tóch hun producten vol dierenleed aan te smeren. Heel onsmakelijk", aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Plofeend van Albert Heijn
Albert Heijn bluft over de leefomstandigheden van haar Premium Eendenborst. Maar het vlees is afkomstig van doorgefokte plofeenden, die nooit buiten komen en geen zwemwater krijgen. Albert Heijn is daarom voor het tweede jaar op rij genomineerd. Vorig jaar won ze de verkiezing met een misleidende foto van industrievarkens in de wei.

Levende kreeft bij Jumbo
Jumbo Foodmarkt verkoopt levende kreeft. De supermarktketen adviseert om die kreeft een half uur in het vriesvak te leggen voordat deze levend wordt gekookt. Ze houdt haar klanten voor dat de kreeft hierdoor wordt verdoofd. Maar invriezen is geen bewezen verdovingsmethode.

'Oude' koeien bij Campina
Op zuivelpakken van Campina staat dat de koeien op een verantwoorde manier zo oud mogelijk worden. Terwijl melkkoeien meestal voor hun zesde verjaardag naar de slacht gaan vanwege gezondheidsproblemen. Een gezonde melkkoe kan ruim veertien jaar oud worden.

Rabobank topinvesteerder in megastallen
Vorig jaar startte de Rabobank een 'verduurzamings'-campagne met een bijbehorende tv-spot. Hierin pretendeert de bank dat ze de voedingssector wil verduurzamen. In werkelijkheid investeerde de bank tussen 2012-2017 voor miljarden euro's in onder andere megastallen, zo blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer.

'ECO'-style met industrievlees
Dierenvoeding van het merk ECOstyle is genomineerd vanwege de verwarrende merknaam. Het is namelijk niet biologisch, zoals de naam doet vermoeden, maar gemaakt van industrievlees. Het bedrijf laat weten dat de gebruikte kruiden wél biologisch zijn.

Liegebeestverkiezing

Met de jaarlijkse Liegebeestverkiezing brengt Wakker Dier volgens de organisatie leugenachtige claims over dierenwelzijn aan het licht. Mensen kunnen tot en met 2 september stemmen op de meest misleidende claim.

Winnaars voorgaande jaren

In de voorgaande jaren won onder andere plofkipgigant KFC met het praatje 'don't worry, eat happy' en sleepte Plus de titel in de wacht vanwege haar Goudse Kaas met stalmelk, waar een afbeelding van een koe in de wei op stond. De kaas is inmiddels gemaakt van weidemelk.
Publicatiedatum: