Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Proefproject mobiel slachten: kleinschalige varkensbedrijven gezocht

Het vervoer van de stal naar de slachterij is de meest stressvolle tijd voor een dier. Die stress zouden we kunnen voorkomen door de dieren in de vertrouwde omgeving van hun verblijf te slachten. Het ontbreken van stress voorafgaand aan het slachten levert bovendien een betere vleessmaak op.

In 2010/2011 zijn er al enkele onderzoeken in Nederland gedaan (o.a. door Ruud Pothoven van INNOHOW) naar de haalbaarheid van mobiel (of lokaal) slachten. Er zijn geen technische of wettelijke belemmeringen om met een mobiele slachterij te starten. In een aantal landen gebeurt het ook al. De financiƫle haalbaarheid hangt wel van veel factoren af en is niet zonder meer te voorspellen. Door de kleinschaligheid van een mobiele slachterij ligt het voor de hand, dat de kosten globaal op het niveau van een zelfslachtende slager uitkomen. Dat maakt het mobiel slachten met name interessant voor kleinschalige bedrijven die nu hun dieren naar een kleine slachterij brengen. Toch is het idee sinds de onderzoeken in 2010/2011 in Nederland niet opgepakt.

Daarom heeft INNOHOW in 2016 het initiatief genomen om samen met Bionext een groep kleinschalige bedrijven bij elkaar te krijgen die samen als klant de levensvatbaarheid van een mobiele slachterij kunnen garanderen. Om echt van start te kunnen gaan zijn er echter nog de nodige hobbels te nemen.
De belangrijkste is genomen: "we hebben een kleine slachterij gevonden die daarnaast onze mobiele slachterij wil starten. Nu is er nog geld nodig (voor investering en het uitvoeren van een proefproject). Daar zijn we nu (medio 2018) mee bezig."

Er wordt nog gezocht naar kleinschalige varkensbedrijven (biologisch en niet-biologisch) als deelnemers voor het proefproject Mobiel slachten, dat begin 2019 hoopt te starten.

Voor meer informatie of interesse: www.innohow.nl
Publicatiedatum: