Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Colruyt, Biovar.be en Delavi

Handen ineen geslagen voor volledig Belgische biovarkensketen

Biovar.be, Delavi en Colruyt Group lanceren een 100% Belgische biologische varkensvleesketen. Via deze innoverende samenwerking willen de partners een antwoord bieden op de steeds groeiende vraag naar biologisch varkensvlees en willen ze inzetten op lokaal vakmanschap met respect voor dierenwelzijn en het milieu. BioVar.be zal zorgen voor de kweek van bio-varkens en Delavi zal instaan voor de coördinatie van het transport, de slacht en de versnijding. Colruyt Group engageert zich om de varkens in exclusiviteit aan te kopen, waarvan het vlees in eerste instantie zal verkocht worden in de winkels van Colruyt Laagste Prijzen en Bio-Planet vanaf de zomer van 2019. De drie partners willen op die manier een pioniersrol spelen in het aanbieden van smaakvolle, kwalitatieve en duurzame agrovoedingsproducten, door de producent meer in verbinding te brengen met de eindconsument. Vandaag werden de eerste zeugen ondergebracht in een gloednieuwe stal en kan het project officieel van start gaan.

Expertise ten voordele van de klanten

Het doel van de samenwerking is een keten op te starten voor biologisch varkensvlees van Belgische oorsprong via een transparant samenwerkingsmodel, waarin elke partner zijn expertise bijdraagt. BioVar.be, sterk in zijn ervaring met de ondersteuning van varkenskwekers en in de varkenskweek zelf via zusterbedrijf Hapro, vormde één van de bestaande varkensbedrijven om tot een gespecialiseerde stal, gewijd aan biologische kweek. De varkens die uit deze keten komen, worden via het plaatselijk daartoe bevoegde slachthuis naar Delavi gebracht. Delavi, wiens versnijdingszaal beantwoordt aan de vereisten voor biologische certificering, zal zorgen voor de verwerking en het transport van het vlees. Colruyt Group engageert zich vervolgens tot de aankoop van de varkens. Dit vlees zal in eerste instantie verkocht worden in de winkels van Colruyt Laagste Prijzen en Bio-Planet.

Transparante samenwerking

Colruyt Group richtte in het verleden al gelijkaardige samenwerkingen op, o.a. met producenten van appels en aardappelen. "We willen onze verantwoordelijkheid opnemen door onze klanten de mogelijkheid te geven om goed geïnformeerde consumptiekeuzes te maken. Het feit dat we rechtstreeks en direct samenwerken met de kweker zorgt ervoor dat we hieraan kunnen beantwoorden op een verantwoorde en kwalitatieve manier. Het stimuleren van het aanbod van lokale producten met een echte toegevoegde waarde is wat we hiermee willen bereiken. Ook wat transparantie betreft: deze innoverende aanpak laat ons toe om uiteindelijk de consument opnieuw in verbinding te brengen met de producent", legt Stefan Goethaert uit, algemeen directeur van Fine Food, de productieafdeling van Colruyt Group.

Geboren, gekweekt en geslacht in België

In België overstijgt de vraag naar biologisch varkensvlees het plaatselijk aanbod. Om aan deze vraag te voldoen, moeten distributeurs dit vlees uit het buitenland importeren. Deze nieuwe keten zal helpen om het tekort in het aanbod aan te vullen maar zal ook de ontwikkeling van de biologische landbouw in Vlaanderen vooruithelpen. "Het is een project dat ons nauw aan het hart ligt", bevestigt Wim Haeck, zaakvoerder van BioVar.be. "Het leunt perfect aan bij de visie van zusterbedrijf Hapro, die in de gangbare varkenssector bijdraagt in de verduurzaming van de kweek door de opzet van transparante samenwerkingen tussen de verschillende schakels in de primaire keten. Door ons ook toe te spitsen op de biologische varkenskweek via BioVar.be, willen we de weg openen voor kwekers die het potentieel zien in de omschakeling. Samen met hen bouwen we aan een vraaggericht ketenverhaal, waardoor een meerwaarde wordt gecreëerd voor alle partijen in de keten. Belangrijk hierbij is dat we dezelfde waarden delen, net zoals we dit hebben met onze partners als Delavi en Colruyt Group."

Vraaggericht verhaal

Een productie in gesloten circuit, streng gecontroleerd en aangepast aan de vraag, zal de verschillende partijen helpen een correcte prijs te verkrijgen zonder daarbij de link met de markt te verliezen. Dat terwijl de conventionele kweek nog steeds te lijden heeft onder structurele overproductie en dus een prijs van het varkensvlees die zeer afhankelijk is van internationale schommelingen. "De recente crisis in het varkensvlees en de afgelopen gebeurtenissen die de vleessector in zijn geheel een klap hebben bezorgd, hebben een zekere kwetsbaarheid blootgelegd bij de partijen in de keten. Deze samenwerking garandeert ons een correcte prijs aangezien deze zal berekend worden met open boek in alle transparantie", vertelt Kris De Laere, bestuurder van Delavi. "Zowel Delavi, Biovar.be als Colruyt Group hebben de gewoonte om voorrang te geven aan relaties op lange termijn. Er is dus een volledig vertrouwen." De vestiging van Biovar.be, gelegen te Ruiselede (West-Vlaanderen) verwelkomt momenteel honderd zeugen. De eerste biggetjes worden verwacht begin 2019.
Publicatiedatum: