Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Medewerkster De Naoberhoeve nodigt minister Schouten uit voor bezoek

"Wij willen deze torenhoge boete niet betalen uit principe en uit trots"

Roelinda Alkema heeft een open brief geschreven aan minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De medewerker van De Naoberhoeve nodigt de minister hierin uit om een kijkje te komen nemen op de boerderij. De Naoberhoeve lijdt zwaar onder de huidige fosfaatwet en heeft vorige week een boete van meer dan 22.000 euro gekregen. "Wie haalt het in zijn botte kop om zo'n bedrag op te leggen aan een boer?", zegt Hanna Hilhorst, zorgboerin op De Naoberhoeve daarover in haar Nieuwe Oogst-column. Volgens RTV Drenthe gaat De Naoberhoeve niet akkoord met de boete en is het inmiddels een rechtszaak begonnen.

Dit is de open brief:

Beste Minister, beste mevrouw Schouten,

Uit solidariteit met de boer van mijn bedrijf ben ik vanmorgen vroeg opgestaan.
De boer is aan het melken, ik wil dolgraag dat hij dat de komende jaren ook nog kan doen en ben in de pen geklommen. We werken allebei op een prachtige biologisch – dynamische zorgboerderij in Drenthe. Hij in een maatschap samen met twee anderen, ik als een van de werknemers. Onze zorgboerderij is met 35 melkkoeien, wat jongvee, 2 varkens, 60 kippen en een tuinderij, een prachtig bedrijf dat in alle opzichten de toets der duurzaamheid ruimschoots kan doorstaan. Het bedrijf is volgens mij een voorbeeld voor de hele landbouwsector, past prima in uw nieuwe landbouwbeleid voor de toekomst, sterker nog, wij zijn nu al uw toekomstige bedrijf.
 • Wij zijn 100% grondgebonden
 • Wij voldoen aan de Demetereisen en zitten dus met 40 kilogram ruimschoots onder uw plafond van fosfaatuitstoot.
 • Onze koeien staan altijd al het grootste deel van het jaar allemaal in de wei, ze weten niet beter.
 • Wij doen mee aan Natuurweide, worden begeleid en ondersteund om nog meer natuur op ons bedrijf te krijgen
 • Wij werken al jarenlang nauw samen met Staatsbosbeheer en gebruiken o.a. het maaisel uit hun gebieden als basis voor onze potstal
 • We gebruiken vanzelfsprekend geen bestrijdingsmiddelen waardoor we insecten de kans geven onze gewassen te bestuiven, daarmee goed zorgend voor de biodiversiteit.
 • We bieden liefdevolle zorg aan 20 zorgvragers. We noemen ze deelnemers, die allemaal op hun eigen manier volwaardig meedraaien in ons bedrijf en daar mega trots op zijn. Zij weten namelijk hoe een koe wordt geboren, gemolken en na een goed leven naar de slacht gaat. We kunnen onze deelnemers nog steeds niet goed uitleggen waarom dit bioritme van geboren worden en sterven zo wreed doorbroken werd door het feit dat er opeens vijf koeien tegelijkertijd naar de slacht moesten van u.
 • We werken nauw samen met 14 biologische bedrijven uit de regio en zetten daarmee uw wens tot korte-keten-beleid in de werkelijkheid. We verkopen elkaars producten in de plattelandswinkels en besparen daarmee heel wat CO2 op vervoer.
 • We werken samen met het AZC om statushouders via ons bedrijf te helpen te integreren in de samenleving.
 • We staan zelf midden in die samenleving, zijn lid van de plaatselijke toneelvereniging en werken met boeren uit het dorp samen via de landbouwwerktuigen-vereniging.
 • Onze grond van 35 hectare is vorig jaar bij de overdracht van de oude boer naar de nieuwe maten gekocht door Stichting Grondbeheer die het op haar beurt weer verpacht aan ons bedrijf.

Hierdoor konden de jonge boeren het bedrijf overnemen, omdat dat anders financieel niet mogelijk zou zijn geweest. Door samen te werken met deze stichting hebben op hun beurt de jonge maten ook weer kans om in de toekomst hun bedrijf aan nieuwe BD-boeren over te doen, waardoor landbouw- kwaliteit voor de toekomst veilig gesteld is, wat voor nu weer extra prettig boert.

Maar... volgens u verdienen we toch een boete en wel van 22.000 euro!
Omdat we volgens u de fosfaatwet overtreden hebben. U volgt daarmee de lijn van LTO die vindt dat alle boeren in deze fosfaatkwestie over een kam geschoren moeten worden ondanks de enorme verschillen in uitstoot per bedrijf. Waar de hele samenleving maatwerk hoog in het vaandel heeft staan, gooit u alle melkveehouders op een hoop, niet kijkend naar de uitstoot per bedrijf, terwijl het daar met de fosfaatwet toch eigenlijk om ging?

U voelt de hete adem van Europa in uw nek terwijl datzelfde Europa nog onlangs heeft aangegeven dat u wel onderscheid zou moeten maken tussen de verschillende boerenbedrijven. Als boerenbedrijf juichen we het toe dat u voortvarend aan de slag wilt gaan met het verduurzamen van de hele landbouwsector. Maar waarom moeten wij met ons biologisch-dynamische bedrijf dat nu al helemaal past in uw beleidsplannen, eerst nog op de knieën voor u? Waar bent u bang voor? Wij kunnen als kleinschalig werkend bedrijf deze torenhoge boete niet betalen en we willen dat ook helemaal niet uit principe en uit trots. Wij willen u liever uitnodigen voor een bezoek en een gesprek op ons bedrijf om in de werkelijkheid te komen kijken hoe uw bedrijf van de toekomst er uit zou kunnen gaan zien. Wij geven u graag een rondleiding.

Vriendelijke groeten,

Roelinda Alkema
Linde


Voor meer informatie: www.naoberhoeve.nl
Publicatiedatum: