Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mani Bläuel, producten met cultuur

"De zoveelste lijn met olijfolie en olijven..."

De olijfboom symboliseert vrede en welvaart. De oude Grieken Aristoteles en Plato filosofeerden over de knoestige boom en waardeerden de olijf meer dan enig ander voedsel.

Eeuwenlang zijn de traditionele landbouwmethodes voor olijventeelt bewaard en onderhouden door de Griekse olijfboeren, waarvan sommigen vandaag partners zijn van Mani Blauel. De familie Blauel kwam eind jaren zeventig naar de Mani en begonnen samen met de lokale olijfboeren een biologisch landbouwproject op te zetten.


Gefermenteerde olijven

Mylene van Ark, inkoper Natudis: "De ideale groeiomstandigheden in de regio Mani in Griekenland zijn voor olijfolie wat de 'terroir' is voor wijn. Dit resulteert in een unieke smaak en kwaliteit die kenmerkend zijn voor producten uit dit gebied. De olijven worden handmatig geoogst en ontbitterd. Het ontbitteren van de olijven gebeurt door een natuurlijke, traditionele bereidingsmethode in pekelwater met zeezout. Na zes maanden fermentatie worden de olijven vacuümverpakt in glas. Dit geeft de verrassende smaak en ik was direct overtuigd om deze producten op te nemen in het assortiment."

Prijswinnende biologische olijfolie

Door de landbouwers effectief te laten profiteren van de voordelen van de biologische landbouw en de bijbehorende marktkansen, produceerde Mani Blauel de eerste biologisch gecertificeerde olijfolie van Griekenland. Onlangs heeft de onderneming de 'Naturland Fair-certificering' verkregen die de milieu- en sociale betrokkenheid op lange termijn van het bedrijf transparant en meetbaar maakt. De prijsbekroonde Griekse extra vergine olijfolie van Mani is gemaakt van handgeplukte olijven van een enkele soort, gekweekt op kleine familieboerderijen waar olijfboomgaarden op traditionele wijze worden bewerkt. Deze olijfolie, uitsluitend gemaakt van Koroneiki olijven, heeft een fris, mild, fruitig aroma van citrus, amandel, artisjok en wilde kruiden.

Proeven en je bent verkocht

Ondernemers hebben onlangs de producten van Mani opgenomen in het assortiment. Jacqueline, Gimsel Rotterdam, vertelt: "In eerste instantie dacht ik de zoveelste olijfolie en olijven … tot ik ging proeven. Ik was gelijk verkocht, de smaak is echt anders en heel verrassend wat mede komt door het fermenteren van de olijven. Deze producten zijn onderscheidend genoeg om in het schap te hebben staan. Op de voorjaarsmarkt die wij onlangs organiseerden, zijn de producten enorm goed verkocht."

"Het is een mooie lijn van producten met een goede prijs-kwaliteitverhouding", vindt Astrid van Groene Winkel Zeist. "De kappertjes springen er qua smaak echt uit doordat er olijfolie is gebruikt in plaats van azijn. Een klant van ons heeft Mani in Griekenland bezocht en vond het een erg mooi bedrijf."

Mylene vult aan: "Het is mooi om te horen dat niet alleen wij maar ook ondernemers en klanten enthousiast zijn over deze geweldige producten. Ik ben er oprecht trots op."

Voor meer informatie: Mylene van Ark, Inkoper Natudis
Publicatiedatum: