Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vader en zoon op biodynamische boerderij De Blauwe Spie

"Tijden zijn veranderd: netwerken is belangrijker geworden"

In de Westhoek ligt al meer dan 30 jaar de biodynamische boerderij De Blauwe Spie. Vader Johan Plaetevoet en zoon Mattias Plaetevoet telen er in totaal zo’n 80 soorten groenten en kruiden op 2 hectare. Johan: "We verkopen via korte keten en dan is zo’n divers aanbod gewoon nodig." 90 procent van hun aanbod kweken ze ook zelf.


Foto: Vader Johan en zoon Mattias Plaetevoet.

In 2010 stapte Mattias mee in het bedrijf. Voordien deed Johan een groot deel van het werk in zijn eentje: het land bewerken, verkopen op de markt en de groenten- en fruitpakketten verdelen. Johan: "Met mijn spirituele achtergrond werkte ik vooral in de diepte. Ik was minder bezig met wat daarbuiten gebeurde."

Contact met anderen

Mattias heeft de deuren van de Blauwe Spie meer opengezet: "De tijden zijn veranderd: netwerken is erg belangrijk geworden. Contact met anderen is sowieso erg waardevol." Nieuwe ideeën kregen vorm onder impuls van Mattias. Zo werkte hij een aanbod uit voor restaurants: "Ik heb een grote liefde voor koken. Chef-koks kunnen bij ons terecht voor een variëteit aan eetbare bloemen, tomaten enzovoort. Kortom producten waarmee ze kunnen uitpakken."

Mattias geniet van dat contact met de gastronomische wereld, zeker als de kok in kwestie niet alleen naar de smaak kijkt, maar ook de landbouwprincipes doorgrondt. "Door hen te tonen hoe we werken, krijgen ze er ook meer waardering voor. Dat is ook voor ons een meerwaarde, want dat verhaal nemen ze dan mee naar hun restaurant."

Het is de combinatie van Johans ervaring met Mattias' vernieuwingsdrang dat de Blauwe Spie draaiende houdt. Johan is blij dat zijn zoon vooruit wil, al geeft hij toe dat loslaten voor hem soms een uitdaging is. Mattias: "Ik wil bijvoorbeeld meer inzetten op mechanisatie. Voor mijn vader hoeft dat niet, omdat hij het nooit zo heeft gedaan."Verbondenheid tussen alles

Over één ding zijn ze het sowieso eens: de biologisch-dynamische aanpak. Ze scharen zich graag achter het lastenboek met zijn focus op de bodem en het verbod op CMS-hybriden en zwart plastic. Maar BD-landbouw gaat nog veel dieper dan dat. Johan gebruikt graag de term verbondenheid: "Die verbondenheid tussen alles is moeilijker in een lastenboek te gieten, maar het is wel de essentie. De aandacht daarvoor en de intentie waarmee je als boer iets doet, zorgt voor smaakvolle, kwalitatieve producten."

Minder te spreken zijn Johan en Mattias over de Vlaamse overheid: "De overheid vergelijkt cijfers met elkaar die niet altijd te vergelijken zijn. Onze bemesting blijft bijvoorbeeld langer doorwerken en spoelt minder snel uit. Het mist de overheid aan onderscheidingsvermogen. Niet iedereen die aan landbouw doet, doet dat op dezelfde manier."Mattias heeft nog veel plannen. "Ik wil de sterktes van ons bedrijf verder uitbouwen. Groeien in de diepte, maar ook in productie en oppervlakte." Tegelijkertijd wil hij ook ruimte creëren voor andere partners. "Zoals mijn vader het deed op zijn eentje, dat hoeft voor mij niet. Ik wil ook tijd voor mijn gezin."

Sowieso vindt Mattias dat samenwerken de toekomst is. "Laten we niet allemaal op onze eilandjes boeren, maar samen iets opbouwen. Dat is in mijn ogen een grotere prestatie dan je eigen bedrijf draaiende houden." Johan voegt eraan toe: "Ook dat is verbondenheid."

Voor meer informatie: [email protected]

Bron: BioForum Vlaanderen
Publicatiedatum: