Bedrijf vreest voortbestaan

Duitsland: Salmonella gevonden in 120.000 bio-eieren

In samenhang met de Salmonella-vondst in biologische eieren heeft Eifrisch uit Lohne (Duitsland) 120.000 eieren in de handel gebracht die nu terug worden geroepen. Dat deelde het ministerie van Landbouw van Neder-Saksen afgelopen donderdag mee. Eerder had het federaal bureau voor voedselveiligheid al gewaarschuwd voor het eten van biologische eieren.

Bij de teruggeroepen eieren van Eifrisch gaat het om verpakkingen van tien stuks en zes stuks met de minimale houdbaarheidsdatum 7 juli 2018 en partijnummer 0-DE-0356331. Dat wordt meegedeeld op het internetportaal lebensmittelwarnung.de. De biologische eieren werden bij Penny, Kaufland, Aldi Nord, Aldi Süd, Real, Lidl en Netto verkocht. Deze zouden niet alleen in Niedersachsen, maar ook in elf andere deelstaten verkrijgbaar geweest zijn (Schleswig-Holstein, Nordrhein-Westfalen, Hessen, Baden-Württemberg, Bayern, Berlijn, Brandenburg, Bremen, Hamburg, Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen).

Kippenboer merkt hoog sterftecijfer bij kippen op

De Salmonella werd ontdekt door een eigen controle van een bio-bedrijf in Twist (Emsland). Het was de kippenboer opgevallen dat ongebruikelijk veel van zijn kippen stierven. Hij liet er drie onderzoeken - bij één daarvan werd Salmonella vastgesteld. Het bedrijf informeerde het district Emsland en distributeur Eifrisch, die een terugroepactie startte. Het district heeft het bedrijf sinds afgelopen vrijdag (22 juni) afgezet en zelf monsters genomen - de uitkomst daarvan is nog niet bekend.

Bedrijf vreest voor voortbestaan

Bij het bedrijf in Twist houdt men sinds tien jaar biologische kippen, momenteel 16.000 dieren, meldde NDR 1 Niedersachsen. Tot nu toe hebben hier geen incidenten plaats gevonden. Het bedrijf vreest nu voor haar voortbestaan: mogelijk moeten tienduizenden eieren vernietigd worden. Wanneer de verkoop weer van start kan gaan is bovendien onduidelijk.

Salmonella-bacteriën kunnen buikpijn, braken en lichte koorts veroorzaken. Bij baby's en mensen met een zwakke weerstand kan de bacterie ook een zwaarder ziekteverloop veroorzaken.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven