Tim Moerman, biodynamisch hardfruitteler in het Zeeuwse Oostkapelle: "De biologische markt ontwikkelt zich in razend tempo. Er wordt veel van ons gevraagd, op kwantitatief vlak, maar ook zeker op het gebied van kwaliteit. Voor biologisch of biodynamisch geteelde groenten en fruit betaalt de consument een hogere prijs. Daarvoor verwacht hij -terecht- een vers, kwalitatief hoogwaardig product met een goede smaak. De Nederlandse biologische telers onderscheiden zich wat mij betreft vooral op innovatie, kwaliteit en leveringsbetrouwbaarheid, maar dat redden we niet als ieder op zijn eigen eilandje blijft pionieren. De handen ineenslaan, is echt nodig. Dat is dan ook de reden dat ik graag de deur van mijn bedrijf openzet voor collega's die ik met mijn ervaring kan helpen bij hun vragen. Ook als dat op het eerste gezicht concurrenten zijn, ja. En ik merk dat collega-telers ook op deze manier naar de markt en hun bedrijf kijken."
Teler voor telers is opgezet door Nautilus Organic en Biologisch Netwerk om kennis- en ervaringenuitwisseling tussen telers te vergemakkelijken. Ook niet leden en gangbare telers kunnen gebruik maken van de openheid van de deelnemende boeren. Ingrid Veeman van Biologisch Netwerk: "We merken dat veel gangbare groenten- en fruittelers het op diverse fronten een grote stap vinden om de stap naar biologisch telen te maken en die telers zoeken op verschillende manieren informatie. Ieder bedrijf en iedere teler is weer anders. Dat geldt ook voor de manier van kennis vergaren voor omschakelaars: sommigen bouwen via een cursus graag aan een netwerk, anderen hebben voldoende aan een individueel keukentafelgesprek. Met Telers voor telers komt daar een mooie vorm bij: ervaren telers die een kenniszoekende collega-teler helpen met individuele vragen."
Op de Biologische Velddag die dit jaar gehouden wordt op 21 juni in het veld bij de Prof. Broekemahoeve te Lelystad, zullen leden van Nautilus Organic aanwezig zijn om meer uitleg te geven over het project. Een mooie kans om te bekijken of Telers voor telers ook voor u iets kan betekenen of dat u zelf iets kunt bijdragen!
Het totale programma is beschikbaar op www.biovelddag.nl.
Klik hier voor een overzicht van de deelnemers.
Klik hier voor de plattegrond van de BioVelddag
Klik hier voor demo- en onderzoeksvelden BioVelddag
Klik hier voor programma veldworkshops en presentaties BioVelddag
Klik hier voor demo- en onderzoeksvelden BioVelddag
Klik hier voor programma veldworkshops en presentaties BioVelddag
Datum: donderdag 21 juni 2018
Thema: Kwaliteit smaakt naar meer
Organisatie: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) van Wageningen UR, Louis Bolk Instituut, Agrifirm, Delphy en het Biologisch Netwerk
Symposium Agrifirm:10 uur (opgave via: www.agrifirm.nl/velddag)
Start Velddag: 14:00 uur met om 18:00 uur een traditionele steenoven maaltijd
Entree bezoekers: gratis
Voor meer informatie/aanmelden: www.biovelddag.nl
Thema: Kwaliteit smaakt naar meer
Organisatie: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) van Wageningen UR, Louis Bolk Instituut, Agrifirm, Delphy en het Biologisch Netwerk
Symposium Agrifirm:10 uur (opgave via: www.agrifirm.nl/velddag)
Start Velddag: 14:00 uur met om 18:00 uur een traditionele steenoven maaltijd
Entree bezoekers: gratis
Vooraf met korting reserveren BBQ maaltijd a 19,50 euro: [email protected]