Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VS:Telers willen uit onvrede nieuw biologisch label oprichten

Voor een groep telers en consumenten binnen de VS gaat de term "biologisch" nog niet ver genoeg. Ze zeggen dat het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) de standaards voor voeding, die biologisch geproduceerd wordt, heeft afgezwakt. 

En daarom komen ze deze week in Vermont samen om een nieuw biologisch label op te zetten dat aantoont dat voeding met zorg voor dieren en het milieu is geproduceerd. David Chapman uit Thetford teelt al sinds 1984 biologische tomaten op zijn Long Wind Farm. Tegenwoordig is hij echter ook veel bezig met de organisatie van wat hij de "Real Organic" movement.

"Ik vind dat het nationale biologische programma faalt in zijn belangrijkste taak: het beschermen van de integriteit en transparantie van de voedingsleveringsketen tussen de biologische telers en de mensen die biologisch geteelde voeding willen kopen. Chapman kwam in actie toen vorig jaar bleek dat de USDA groenten die op water - en dus zonder aarde - worden geteeld, ook labelt als biologisch. 

En deze maand heeft het USDA de regelgeving afgewezen, die een standaard zou zetten voor dierenwelzijn in de biologische teelt. "Geld heeft hierin de grootste invloed," zegt Chapman. Chapman zegt dat beide beslissingen van het USDA zijn genomen nadat het ministerie sterk onder druk is gezet door bedrijven die het meeste willen verdienen aan de biologische markt. 

Zo is de "Real Organic" beweging tot stand gekomen, waar Chapman een onderdeel van is. Een groep telers en consumenten komt deze week samen in Fairlee om nieuwe standaards te creƫren die passen bij de oorsprong van de biologische gedachtegang. Maar sommige mensen zijn sceptisch over de beweging.

Grace Gershuny is een pionier op het gebied van biologische landbouw. Ze heeft bijvoorbeeld geholpen om de eerste biologische standaards in Vermont op te zetten. "Ik denk niet dat de oprichting van een nieuw label de oplossing is voor hun klachten," zegt ze. Gershuny wil graag dat biologische voeding meer beschikbaar - en betaalbaarder - wordt en een betere handhaving van de bestaande standaards.
"Ik denk niet dat het de oplossing is om nog meer regels in te stellen, maar om meer toezicht te houden op de handhaving van de bestaande regels," besluit ze.

Bron: VPR (John Dillon)
Publicatiedatum: