Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe zeugenvoeders, ontwikkeld voor het leven

Veranderende genetica en hogere prestaties zijn van invloed op de nutritionele behoeften van zeugen. Op biologische bedrijven worden zeugen steeds bevleesder en ook de opfok vindt op het eigen bedrijf plaats. Dit vraagt om ander voer en een aangepaste voertoepassing. Reudink heeft daarom het zeugenvoerassortiment geïnnoveerd volgens de laatste inzichten. Zo kunnen veehouders voorop lopen in de ontwikkeling.

Aan de introductie van het nieuwe assortiment zeugenvoeders ging een lange periode van voorbereiding en onderzoek vooraf. De praktijktesten namen bijna twee jaar in beslag. "Bij zeugenproeven heb je te maken met de cycli van de zeug, dus daar moet je echt tijd – en geld – voor uittrekken. Praktijkproeven op deze schaal zijn dan ook best bijzonder", stelt Jan Fledderus, die als Nutritie & Innovatiemanager van ForFarmers nauw betrokken was bij het hele traject.


Achim Tijkorte, productmanager Reudink, en Jan Fledderus, Nutritie & Innovatiemanager ForFarmers, presenteren het nieuwe zeugenvoerassortiment.

Opfokvoeders

Alles begint bij een goede opfok. Een zeug die goed opgefokt is, heeft sterk beenwerk, een goed ontwikkeld maagdarmstelsel en een goede conditie bij eerste inseminatie. De vernieuwde opfokvoeders van Reudink zijn hier op gericht. In combinatie met een goed voerschema ontwikkelt de jonge gelt zich tot een hoogproductieve zeug die deze prestaties ook lang kan volhouden.

Dracht- en lactatievoeders

Zeugen hebben een andere vertering dan vleesvarkens en halen bijvoorbeeld meer energiewaarde uit vezelrijk voer. Om de zeugen in alle stadia optimaal te voeren zijn voor de grondstoffen nieuwe voederwaarderingen vastgesteld. De nieuwe dracht- en lactatievoeders zorgen voor een hoger geboortegewicht van de biggen en een hogere melkgift. De biggen zijn daardoor zwaarder bij spenen. Door de betere voerefficiëntie komen de zeugen in een goede conditie uit de kraamstal en vervolgens makkelijk in bronst. Kortom extra prestaties zonder extra werk.

Innovaties in het zeugenvoer

  • Meer structuur voor een gezonder maagdarmstelsel;
  • Vezelfactor voor een betere fermentatie in de dikke darm. Dit geeft een constantere opname van nutriënten en daardoor rustige zeugen, meer en betere biest en een hogere melkproductie;
  • Energiemix voor een betere opname en benutting van de energie. Dit wordt gerealiseerd door een uitgebalanceerde verdeling over verschillende energiebronnen. Het zorgt onder andere voor een makkelijkere overgang van dracht- naar lactovoer;
  • Aminozurencomplex voor behoud van conditie in de kraamstal en een hoog en uniform geboortegewicht;
  • Vitaminecomplex voor gezonde, sterke botten en klauwen;
  • Melkfactor voor een hoge en consistente melkproductie en een hoog speengewicht.


Alle innovaties zijn inmiddels doorgevoerd binnen het huidige assortiment. Je kunt de eigen voeders blijven bestellen. De specialisten van Reudink lichten de inhoudelijke aanpassingen toe bij het bedrijfsbezoek en zorgen ervoor dat de voeders op de meest optimale wijze ingezet worden.

Voor meer informatie: www.reudink-bio.eu
Publicatiedatum: