Infectieuze coryza aangetroffen bij leghennen

Recent is een koppel leghennen gedetecteerd met klinische verschijnselen van Coryza (en bevestigd met diagnostiek). Daarnaast zijn er ook dragerkoppels aangetoond, hierbij is de bacterie aangetroffen zonder duidelijke klinische verschijnselen van Coryza. 


Het betreft leghennen en koppels hobbydieren op bovenstaande locaties.

Dragerkoppels scheiden de bacterie die Coryza veroorzaakt uit, hetzij in mindere mate dan tijdens een klinische uitbraak. Voor omliggende bedrijven is het risico op transmissie daarom kleiner, maar niet nul. Blijf daarom aandacht houden voor het hygi├źnemanagement om het risico op insleep te verkleinen en bij respiratoire problemen in een koppel te controleren op de aan/afwezigheid van Avibacterium paragallinarum (veroorzaker van Coryza).

Koppels met een klinische uitbraak van Coryza zullen na herstel van ziekte drager worden van de bacterie Avibacterium paragallinarum en deze gedurende de rest van hun leven in meer of mindere mate uitscheiden.

Meer informatie over infectieuze Coryza vind je hier (pdf).

Bron: GD Diergezondheid

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.