Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Belastingmaatregel minder onverteerbaar dan men denkt

"Investeerders: "Vleestaks binnen vijf tot tien jaar onvermijdelijk"

Een belasting op vlees, met als doel de toenemende vleesconsumptie in te perken, zal binnen vijf tot tien jaar een feit zijn. Die verwachting wordt uitgesproken in een nieuw rapport van investeerdersnetwerk FAIRR (Farm Animal Investment Risk and Return), dat een gezamenlijke portefeuille van ruim vier biljoen dollar beheert. 

Circa 15 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen is afkomstig uit de veeteelt. Daar de vleesconsumptie in opkomende economieën nog altijd groeit, verwachten analisten dat dit aantal de komende tijd alleen nog maar groeit. Om deze trend om te buigen, moeten er drastische maatregelen worden genomen.

In Duitsland, Denemarken en Zweden, niet geheel toevallig de landen waar de biologische sector floreert, wordt er binnen hun overheden al over een vleestaks gesproken. Maar niet alleen Noordwest-Europese landen zetten een groene koers in, ook de Chinese overheid maakt concrete stappen. Zo is daar de aanbevolen maximale vleesconsumptie vorig jaar met 45 procent verlaagd. "Wanneer beleidsmakers de reële kosten van obesitas, diabetes en kanker willen dekken en daarnaast ook het probleem van de klimaatverandering en de antibioticaresistentie willen aanpakken, is een verschuiving van subsidiëring naar belasting van de vleesindustrie onvermijdelijk", zegt Jeremy Coller, oprichter van FAIRR en hoofd investeringen bij vermogensbank Coller Capital. "Investeerders met een langetermijnvisie moeten zich daar op voorbereiden."

De eerste wereldwijde analyse van een vleestaks dateert van vorig jaar. Daarbij werd gesteld dat een heffing van 40 procent op rundvlees, 20 procent op zuivel en 8,5 procent op kip elk jaar 500.000 levens zou redden en de klimaatopwarming ook zou afremmen. In Denemarken ligt een wetsvoorstel op tafel om per kilogram vlees een taks van 2,30 euro in te voeren. Vaak wordt een vleestaks als politiek onmogelijk beschouwd, maar onderzoek van de denktank Chatham House in 2015 wees uit dat een dergelijke belastingmaatregel minder onverteerbaar is voor consumenten dan overheden geneigd zijn te denken. Uit het onderzoek bleek ook dat mensen verwachten dat overheden de leiding nemen in zaken die de wereld verbeteren, maar dat het bewustzijn over de schade die de veeteelt berokkent laag is.

Bron: FAIRR
Publicatiedatum: