Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Verstandige maatregel vanuit de overheid"

Bio-pluimveehouders verwachten geen grote gevolgen door ophokplicht

Tholen - Er is vanuit de overheid een landelijke ophokplicht ingesteld. Een aantal biologische pluimveehouders ondervinden hier nog niet veel last van en verwachten ook niet dat dit zal gebeuren. "We hebben nog niet veel last, hoewel je in eerste instantie zou denken dat we meer risico lopen doordat de kippen buiten mogen lopen. Maar misschien is het ook wel zo dat de kippen juist sterker zijn doordat ze altijd buiten lopen", zo vertelt Evert Jan Veen van het gelijknamige pluimveebedrijf.

"Zekere voor het onzekere nemen"

De pluimveehouders zijn het dan ook eens met de maatregelen vanuit de overheid. "Het is alleen maar heel verstandig", zo vult Anton van Boerderij van Steenbergen aan. "Het is een te groot risico om er niks mee te doen en dan kun je beter het zekere voor het onzekere nemen." Afgelopen vrijdag zijn de kippen dan ook allemaal binnen gezet. 

Beide pluimveehouders vullen aan dat december en januari altijd moeilijke maanden zijn, en dat met deze weersomstandigheden de kippen graag binnen blijven. "Het sneeuwt momenteel en dan zetten we de kippen sowieso binnen. Het is wel fijn dat ikzelf beschik over een overdekte uitloop, waardoor de kippen toch frisse lucht krijgen", zegt Evert Jan. De biologische pluimveehouders zijn positief gestemd en verwachten ook niet veel last te gaan krijgen. De overheid heeft goed en snel gehandeld en zo blijven de gevolgen hopelijk ook tot het minimum beperkt.