Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"foodwatch: "industrie heeft lang genoeg getreuzeld"

"Promotie ongezonde producten met kinderidolen ongewenst"

Kinderidolen als Spongebob, Dora, K3, Minions en zelfs Nijntje prijken nog steeds op tal van ongezonde voedselproducten zoals hagelslag, lolly’s en ijs. Dit blijkt uit een rondgang in de Nederlandse supermarkten door voedselwaakhond foodwatch. "Dat is opmerkelijk, want precies een jaar geleden zegde de FNLI, de branchevereniging van de Nederlandse voedingsindustrie, aan toenmalig staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn toe zich in te zetten om kinderidolen van de verpakkingen van ongezonde levensproducten te laten verdwijnen." Bij foodwatch schiet het niet nakomen van deze belofte in het verkeerde keelgat. De voedselwaakhond wil dat er nu actie wordt ondernomen en is daarom een e-mailactie gestart. 

"Lang genoeg getreuzeld"

"De industrie heeft lang genoeg getreuzeld. Overgewicht en obesitas onder jongeren is een groeiend probleem. Bedrijven als Bolletje, Venz, Verkade en anderen moeten hun verantwoordelijkheid nemen en kinderidolen zo snel mogelijk van de verpakkingen van ongezonde producten halen."

foodwatch: "Het gebruik van populaire kinderidolen voor de promotie van ongezonde producten is ongewenst, dat gaf de brancheorganisatie van de Nederlandse voedingsindustrie vorig jaar zelf toe. Zij beloofde toenmalig staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) daarom dat kinderidolen in de loop van 2017 in principe zouden verdwijnen van de verpakkingen van ongezonde voedingsproducten." De staatssecretaris stuurde een brief aan de Tweede Kamer om Kamerleden hiervan op de hoogte te stellen. In de media verscheen deze aankondiging groots uitgemeten in onder meer De Telegraaf, NOS en RTL Nieuws.

Belofte niet nagekomen

In augustus van dit jaar bleek uit onderzoek van het dagblad Trouw echter dat de situatie nauwelijks veranderd is. Hierop reageerde de industrie dat zij juridisch onderzoek had laten verrichten, maar dat (vervolg)onderzoek nodig is voordat er stappen gezet kunnen worden. Uit nieuw onderzoek van foodwatch blijkt dat er maanden later nog steeds weinig is gebeurd. "De industrie is haar toezegging een jaar na dato nog steeds niet nagekomen", stelt Jurjen de Waal van foodwatch. "Bedrijven kunnen er prima zelf voor kiezen om geen kinderidolen meer op hun producten te zetten. Daar hoeft geen onderzoeker of advocaat aan te pas te komen: het is een eenvoudige kwestie van verantwoordelijkheid nemen."

E-mailactie

Volgens foodwatch is de industrie tijd aan het rekken en probeert zij zo haar verantwoordelijkheid te ontlopen. "Dit is het zoveelste voorbeeld van falende zelfregulering", stelt foodwatch. "Zelfs bedrijven die erkennen dat kinderidolen op gezonde producten een probleem zijn komen nauwelijks in actie. Mooie beloftes doen is niet genoeg. Wat ons betreft heeft het nu lang genoeg geduurd." foodwatch is daarom een e-mailactie gestart, om merken zelf op te roepen geen kinderidolen meer te plaatsen op de verpakkingen van ongezonde producten die niet in de Schijf van Vijf staan.

Verantwoordelijkheid nemen

Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat meer dan de helft van de kinderen in Nederland te weinig groente en fruit eet. Daarnaast heeft één op de acht kinderen en jongeren (4 tot 20 jaar) in Nederland overgewicht. Kinderen met overgewicht en obesitas hebben meer kans op gezondheidsproblemen, zowel op korte als lange termijn. Daarin hebben de overheid, ouders en de voedingsindustrie allemaal een verantwoordelijkheid. Door ongezonde producten te promoten onder jongeren, draagt de industrie volgens foodwatch juist bij aan dit probleem. In plaats daarvan zou de industrie beter een positieve bijdrage kunnen leveren door kinderidolen enkel in te zetten voor het aanprijzen van verse groente en fruit. "Laat Nijntje worteltjes promoten in plaats van koekjes. Dat zou een stap in de goede richting zijn", aldus De Waal. 

Bron: foodwatch
Publicatiedatum: