Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verschuiving in eiwitconsumptie

Kwart consumenten verwacht minder vlees te gaan eten

Bijna 25 procent van de Nederlandse consumenten verwacht over vijf jaar minder vlees te eten. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van het ING Economisch Bureau. Dat is vooral vanwege milieuoverwegingen, maar ook vanwege de impact op gezondheid en dierenwelzijn. Ook in de rest van Europa leeft dit voornemen, al verschillen de redenen wel per land. De dominante positie van dierlijke eiwitten zoals vlees, vis, zuivel en eieren, staat nadrukkelijk ter discussie in het westerse dieet.Nederlandse bedrijven zijn toonaangevend in innovaties op het gebied van vleesvervangers en andere alternatieven. Hierdoor ontstaan voor hen uitgelezen kansen om van een toekomstige internationale verschuiving in consumptie van dierlijke naar plantaardige producten te profiteren.

Kaas is het meest dierbare dierlijke product

Van alle dierlijke producten is de Nederlandse consument het meest gehecht aan kaas gevolgd door kip en rundvlees. Onder vrouwen zijn er meer uitgesproken fans van kaas en eieren, onder mannen scoren rund- en varkensvlees bovengemiddeld. Van de Nederlandse consumenten zou slechts 10 procent geen enkel product missen. Voor de meerderheid is een structurele verschuiving naar alternatieven dan ook nog geen vanzelfsprekendheid.

Voornemen om minder vlees te eten leeft in heel Europa

Bijna 25 procent van de Nederlandse consumenten verwacht over vijf jaar minder vlees te eten. Die uitkomst ligt in lijn met het Europese gemiddelde. Als Nederlandse consumenten hun voornemen uitvoeren daalt de vleesconsumptie per hoofd naar verwachting met 3 procent. Bij een huidige consumptie van bijna 40 kilo komt dat in de praktijk neer op zo'n twee biefstukken per jaar. Nederlander mindert vooral vanwege milieu, 

Europeaan vanwege eigen gezondheid

Voor Nederlandse vleesminderaars is de milieu-impact de voornaamste drijfveer. Dit in tegenstelling tot buurlanden Duitsland en Belgiƫ, waar respectievelijk dierenwelzijn en gezondheid de belangrijkste redenen zijn. Gemiddeld genomen is voor Europeanen gezondheid de belangrijkste reden.

Verschuiving in eiwitconsumptie

Voedingsbedrijven moeten er rekening mee houden dat door toedoen van overheidsbeleid en innovaties de verhouding tussen consumptie van dierlijke en plantaardige eiwitten richting 2025 verschuift van 60-40 naar 50-50. Overheden verkennen de mogelijkheden om een dergelijke verschuiving te realiseren, waarbij gezondheidsaspecten en de prijsgevoeligheid van consumenten belangrijke sturingsmechanismen zijn. Innovaties vanuit het bedrijfsleven bieden consumenten steeds meer volwaardige alternatieven en op het gebied van kennis lopen Nederlandse bedrijven voorop.

Markt voor alternatieven wordt volwassen

Alternatieven voor vlees en zuivel zijn aan een opmars bezig in Westerse landen. Alleen al in de VS wisten fabrikanten voor meer dan 500 miljoen dollar op te halen voor de ontwikkeling van plantaardige producten op basis van soja, tarwe of erwten. Alternatieven gaan het origineel overtreffen op aspecten als prijs, gezondheid of gemak waarmee ze voor meer consumenten een aantrekkelijk alternatief voor alledaags gebruik vormen. Sommige eiwitbronnen lijken daarbij vooralsnog een brug te ver. Zo zou een hamburger op basis van algen of insecten slechts bij zo'n 1 op de 10 consumenten regelmatig op het menu staan.


Bron: ING Economisch Bureau
Publicatiedatum: