Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Phytofar Instituut Prijzen 2017 belonen duurzaamheid

Belgische onderzoekers winnen de Phytofar Instituut Prijzen voor Duurzame landbouw met een innovatieplatform voor computermodellen in de tuinbouw, een webapplicatie voor gewasbescherming en een optimale valorisatie van reststromen naar compostering.

Het Phytofar Instituut voor Onderzoek en Ontwikkeling van een Duurzame Landbouw in België reikte op 28 november 2017 twee prijzen uit aan onderzoeksteams voor hun innoverend werk en een prijs die een doctoraatswerk bekroont. De winnaars van de wetenschappelijke en de professionele prijs krijgen elk een cheque ter waarde van 7.500 euro. De prijs voor het doctoraatswerk bedraagt 1.500 euro. Dit jaar stuurden 14 teams een project in waarbij ze op zoek gingen naar oplossingen om de Belgische landbouw zo duurzaam mogelijk te maken. De jury van het Phytofar Instituut selecteerde de winnaars op basis van hun kwaliteit, originaliteit en hun bijdrage aan een duurzame landbouw.

De wetenschappelijke prijs wordt dit jaar toegekend aan het project 'CADcracker: computer-ondersteund ontwerp en engineering van duurzame technieken in de tuinbouwsector', ingediend door Pieter Verboven en Bart Nicolaï – KULeuven, MeBioS. 

CADcracker is een innovatieplatform waar computermodellen specifiek ontwikkeld worden voor de tuinbouw door ook biologische karakteristieken in rekening te brengen. Het platform wil oplossingen aanbieden aan de agrofoodsector om de kwaliteit van producten tijdens de bewaring en het uitstalleven te verbeteren. Het CADcracker-platform is uniek in Vlaanderen en de wereld en resulteerde al in verschillende nieuwe technieken: een bewaartechnologie op basis van de veranderende ademhalingsrespons van fruit tijdens bewaring, een computergebaseerde methode om na te gaan hoe fruit en groenten efficiënt gekoeld, bewaard en getransporteerd kunnen worden. De ontwikkelingen zorgen voor een betere sortering van fruit en groenten, zonder ze te beschadigen en voor geoptimaliseerde
behandelingen, met een zo laag mogelijke milieu-impact.

De professionele prijs wordt toegekend aan het project 'Inagro’s applicatie voor Gewasbescherming', ingediend door Ellen Pauwelyn en Leen Vandewalle - Inagro. 

Uitgebreide en actuele informatie over ziekten, plagen en onkruiden enerzijds en over de gebruiksrichtlijnen van gewasbeschermingsmiddelen anderzijds, moeten te allen tijde en overal raadpleegbaar zijn. Daarom lanceerde Inagro in 2016 de 'gewasbeschermingsapplicatie', de digitale opvolger van het boekje 'Vijanden van gewassen'. Na 47 uitgaven voldeed het boekje niet meer aan de behoeften. De overstap naar een digitale versie van het boekje biedt voordelen, zowel naar de actualiteit als de toegankelijkheid van de informatie. Bovendien laat het gebruik van een webapplicatie toe om in de toekomst steeds nieuwe informatie en functionaliteiten toe te voegen, aangepast aan de wensen vanuit de praktijk. Op vandaag vonden reeds 1300 telers hun weg naar de applicatie van Inagro.

De doctoraatsprijs wordt toegekend aan het project 'Optimale valorisatie van organisch-biologische reststromen uit de primaire sector met focus op compostering". Dit project werd ingediend door Jarinda Viaene – UGent en promotoren Prof. Dr. ir. Stefaan De Neve – UGent, Dr. ir. Bert Reubens – ILVO, Dr. ir. Bart Vandecasteele – ILVO. In het kader van het GeNeSys-project onderzocht ILVO innovatieve valorisaties van reststromen uit de landbouw, zoals oogstresten van groenten, stalmest en het maaisel van
natuurbeheer, via composteren op landbouwschaal. In dit doctoraatsonderzoek werd eerst, via enquêtes en interviews, onderzocht wat landbouwers tegenhoudt om te composteren en later focuste het onderzoek zich op oplossingen voor deze knelpunten. Zo werd meer 
technisch inzicht verworven in de processen, milieu-impact en landbouwkundige waarde van boerderijcomposteren en werden socio-economische hulpmiddelen aangereikt voor landbouwers, beleidsmakers en andere stakeholders, om uiteindelijk duurzame boerderijcompostering en toepassing van kwalitatieve compost in de Vlaamse landbouw te
stimuleren. 

Bron: Phytofar
Publicatiedatum: