Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Coöperatie Bio-KI bij ledenvergadering Friese Bioboeren

"Bio-landbouw verdient fokstieren uit biologische bedrijfssystemen"

Bij de ledenvergadering van de FBBF sprak Wytze Nauta van de Stichting Biologische Veeverbetering over de ontwikkelingen in de gangbare rundveefokkerij en de frictie daarvan met de biologische landbouw. In 2009 promoveerde hij op zijn onderzoek naar mogelijkheden voor biologische melkveefokkerij. 

Wytze: "Gangbare stier-indexen zijn voor biologische bedrijven minder betrouwbaar. De productieomstandigheden zijn niet vergelijkbaar met biologische bedrijfssystemen met veel ruwvoer en vaak minder krachtvoer in het rantsoen. Biologische veehouders sturen op een hoge levensproductie en een zeer laag gebruik van antibiotica. Bio-KI stieren komen uit een dergelijk milieu. De Stichting Biologische Veeverbetering biedt nu al 16 stieren aan, maar slechts 3% van de biologische veehouders neemt dit sperma af." 

Op dit moment komen veel gangbare fokstieren uit embryotransplantatie (ET) , en er staan nog meer nieuwe methoden voor de deur, zoals 'gene-editen'. In Amerika zijn zo de eerste stieren al genetisch hoornloos gemaakt. De IFOAM heeft wereldwijd gene-editen op de GMO-lijst gezet. Meer aandacht door coöperatie

Het wordt hoog tijd dat de biologische sector zelf meer fokstieren gaat selecteren en geen gebruik meer maakt van deze technieken, stelt de coöperatie. "Daarom hebben we het initiatief genomen om in 2009 met Bio-KI te beginnen en er nu een coöperatie voor op te richten voor en door boeren, die daarmee zelf de regie gaan voeren."

Voorzitter van de Coöperatie voor Biologische Rundveefokkerij – Bio-KI U.A. is Douwe Zijlstra uit Hallum, die na het verhaal van Wytze de coöperatie presenteerde. De Coöperatie is ook op de Bio-beurs aanwezig om leden te werven.

De Friese Biologische Boeren van de FBBF werden eerder in de avond door hun bestuur bijgepraat over activiteiten zoals overleg met de Provincie Fryslân, meepraten in het landbouwonderwijs, de Veenweidevisie en de fosfaatdiscussie waarin zeer nauw wordt samengewerkt met het Netwerk Grondig. Foppe Nijboer is voorzitter van zowel de FBBF als van Grondig. Het verhaal van Wytze en de presentatie van Douwe over de Coöperatie Biologische Rundveefokker-Bio-KI in oprichting sprak hem zeer aan en hij meldde zich op deze avond meteen aan als nieuw lid voor de coöperatie. Voor meer informatie/aanmelden:
Publicatiedatum: