Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ekoplaza Basmatirijst beste uit test Volkskrant

"Mooie samenwerking tussen Ekoplaza, DO-IT en Indiase boeren"

Tholen – De ene rijstkorrel is de andere niet. De Volkskrant liet elf merken basmatirijst op smaak testen door een panel van niemand minder dan Han Go van Go-Tan, culinair Volkskrant-redacteur Marie-Louise Schipper en Saskia Heins, cateraar gespecialiseerd in Indonesisch eten. De witte basmatirijst van Ekoplaza komt als winnaar uit de bus. "Het is een mooie samenwerking tussen Ekoplaza, DO-IT en onze Indiase boeren", reageert Aart-Jan Knauff van DO-IT. De rijst werd precies zo bereid als de bereidingswijze op de verpakking voorschrijft en vlak voor de test in bamboemandjes gestoomd. Aan de rijst werd verder geen zout toegevoegd. Het panel is het meest positief over de basmatirijst van Ekoplaza. "Hij smaakt gewoon het lekkerst en komt dicht in de buurt van pandanrijst", luidt het oordeel van Han Go. Heins vult aan: "Indonesiërs houden van kleverige rijst, die mengt goed met de saus." De rijst van Ekoplaza kost 5,58 euro per kilo. Dat is voordeliger dan de Lassiebuiltjes (5,80 euro per kilo), de nummer vier uit de test. 

Steven IJzerman van Udea is te spreken over de uitslag. "We zijn erg verheugd door dit nieuws. In tegenstelling tot alle andere geteste soorten lijkt alles te kloppen. Dat nu ook een smaak als winnaar uit de bus komt waar geen extra (onnodige) toevoegingen van vet of zout in zit, is mooi." Udea koopt de rijst in via DO-IT, die deze uit India haalt. "Zij hebben veel kennis van rijst en de handelsketen en zien erop toe dat het een biologisch product is van hoge kwaliteit." Steven geeft verder aan dat de stelling in het Volkskrant-artikel dat "ook de rijst die het best scoort niet uit kartonnen verpakkingen komt", onjuist is. "In tegenstelling tot het bericht verpakken wij niet in plastic, maar in een composteerbare folie in plaats van karton. Met andere woorden: dan blijken we dus óók de beste verpakking te hebben gekozen."

Ook Aart-Jan Knauff van DO-IT is tevreden met de bekroning. "De ligging, het klimaat en de geselecteerde basmatisoorten zorgen voor een uitzonderlijke kwaliteit." De pure basmatirijst met lange korrel wordt één keer per jaar geoogst, in de periode oktober-november, aan de voet van de Himalaya in de Indiase regio's Uttar Pradesh en Uttarakhand. "De langzame groei draagt bij aan de kwaliteit van de rijst. Tegelijkertijd zijn de boeren verzekerd van afzet tegen een goede prijs. Daarnaast zijn er sociale projecten opgezet: onderwijs voor vrouwen, een naaiatelier, sanitaire voorzieningen en verpakkings- en verwerkingsfaciliteiten."

Voor meer informatie: