Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
René Buijtenhuis (Vandersterre) over Landana Organic:

"'s Werelds enige USDA-gecertificeerde Goudse kaas"

Tholen – Gouda heeft de naam, maar Bodegraven heeft de kaas. Wie bedrijventerrein Broekvelden in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk betreedt, zal dat getuige de vele kaaspakhuizen meteen beamen. Onder hen bevindt zich ook Vandersterre Groep. Van oudsher een kleinschalig rijpingshuis, vandaag de dag een internationale speler van formaat met daarnaast beschikking over eigen pakstations, opslagloodsen en andere productiefaciliteiten. Inmiddels exporteert het kaasbedrijf naar meer dan 70 landen, waaronder kaas naar de Verenigde Staten. "Een unicum", aldus René Buijtenhuis, marketing manager international bij Vandersterre, en verantwoordelijk voor de kaasmerken Prima Donna en Landana. Verzadigingsniveau bereikt

"Biologisch heeft de wind mee. De kaasafzet binnen dat segment vertoont al jaren achtereen een lichte, maar stabiele groei", zegt René. Hij wijst erop dat het verzadigingsniveau voor wat betreft de algehele kaasconsumptie al wel is bereikt. "We gaan in Europa niet opeens meer kaas eten." De groei binnen bio gaat dus ten koste van de gangbare kaasafzet. "Toch merkt Vandersterre daar zelf weinig van, doordat we ook ons binnen het conventionele aanbod richten op kaasspecialiteiten die waarde toevoegen, zoals Prima Donna: een Hollandse kaas met een Italiaanse smaakbeleving."

Bioweide en Landana Organic

De groothandel, merkenleverancier en verpakker van Hollandse kaasspecialiteiten is ook op de weekmarkt actief met bekendere, sterke marktformules, waaronder Daalder Kaas en Holland Kaascentrum. Daar wordt samengewerkt met zelfstandig ondernemers die Nederlandse, Duitse, Belgische en Oostenrijkse weekmarkten aandoen. Binnen het biologische aanbod voert het bedrijf kaasmerken Bioweide en Landana Organic. Eerstgenoemde is vooral bestemd voor de ambulante handel en de Nederlandse speciaalzaken, terwijl Landana vooral buiten de eigen landsgrenzen bekendheid geniet. "Tot op heden is Landana Organic 's werelds eerste en enige Goudse kaas met een USDA-certificaat", zegt René met gepaste trots. Kaasspecialiteiten groeimarkt

Landana is in de loop der tijd diverse malen van eigenaar gewisseld. In de jaren '90 werd het door het toenmalige Baars Kaas ontwikkeld voor de Duitse markt. De kaas had in die tijd een afwijkende, langwerpig ovale vorm. Door diverse overnames heeft het merk verschillende eigenaren gekend, totdat Bel Fromage het merk van de hand deed en Vandersterre zich meldde. Sinds 2001 maakt de kaas deel uit van het bedrijf uit Bodegraven. Gestuwd door de nodige promotieactiviteiten was het vooral de belegen kaas die bij de oosterburen furore maakte. "Toch zijn inmiddels onze kaasspecialiteiten de belegen kazen voorbijgestreefd, te denken aan de kruiden-, geiten- en de 1000 dagen-kazen", merkt de manager op. "Met hun uitgesproken smaakprofiel en karakteristieke rijpingsmethoden beschikken zij over een groter onderscheidend vermogen. Door hun unieke samenstelling zijn de kazen niet snel onderhevig aan het prijsvergelijk waar de 'bulkkazen' mee van doen hebben. Zeker in buitenlandse markten, waar Nederlandse kaas op voorhand als premium te boek staat, is de prijsbeleving totaal anders."

Rouveen hofleverancier

De biologische Goudse kaas Landana Organic, die in een zestal leeftijdsklassen wordt vermarkt – van 6 weken tot 10 maanden – heeft een zachte textuur. Toch heeft de oude kaas ondanks zijn hoge leeftijd de smedigheid van een belegen kaas. Vandersterre laat haar aanbod biologische kazen naar eigen receptuur bij Rouveen Kaasspecialiteiten produceren, van volle melk afkomstig van koeien met weidegang. In een eigen pakhuis wordt de kaas vervolgens op natuurlijk hout gerijpt en indien gewenst door Vandersterre zelf in stukken gesneden en verpakt. Ook levert het bedrijf onder private label, desgewenst volgens aanvullende klantwensen. Het recent overgenomen bedrijf Grozette levert verder nog halffabricaten voor de industrie, in de vorm van onder meer (biologische) kaasblokjes en -poeders. Marten Bakker (links), commercieel-directeur van Vandersterre, ziet dat bio-kazen bezig zijn aan een opmars. Ewald Bontje (rechts), commercieel- directeur van Grozette, dat onder moederbedrijf Vandesterre valt, treedt op als toeleverancier voor industriële klanten, met onder meer biologische kaaspoeder en -blokjes. Deze foto is gemaakt op Anuga '17 in Keulen.

Voor meer informatie: 
René Buijtenhuis
Vandersterre Holland B.V.
Duitslandweg 9-11
411 NT Bodegraven
T: +31 (0)172-606114
F: +31 (0)172-614133