BioTropic test nieuwe rijpings- en sorteerinstallatie voor bio-mango’s

Het doel van BioTropic is om gerijpte mango's aan te bieden. Deze importeur van biologische groenten en fruit heeft onlangs in een magazijn van het hoofdkantoor in Duisburg een rijpings- en sorteersysteem geïnstalleerd. Het is een miljoeneninvestering, maar deze zal zeker terugverdiend worden. "Het zou mogelijk moeten zijn om de totale verkoop te verdrievoudigen", aldus manager Sascha Suler.


Procesbegeleider Thorsten Reno in een van de rijpingscellen

De biologische mango's komen uit landen zoals Ecuador, Peru, Senegal, Burkina Faso en Ivoorkust. Op het moment van verzending varieert het fruit echter in rijpheid en dit is moeilijk met het oog vast te stellen. Vier speciale mango-rijpingscellen en een ultramoderne sorteerinstallatie zorgen ervoor dat mango's in verschillende categorieën kunnen worden aangeboden volgens de specificaties van de klant. Sascha Suler: "We hebben al een succesvolle proef gehad met Spaanse mango's. De consumenten beoordeelden het fruit heel positief."


Het sorteersysteem is volledig computergestuurd.

Rijpingsproces

Om de import van Ready2Eat mango's uit het buitenland mogelijk te maken, wordt het fruit onmiddellijk bij aankomst in de rijpingscellen gedaan en vervolgens in de sorteerinstallatie. "Via een computergestuurd systeem kunnen wij het rijpen van de mango's aansturen, waarna we ze sorteren op rijpheid, toestand van de schil, hardheid en suikergehalte," aldus process supervisor Thorsten Reno. De combinatie van een hi-tech rijpingsproces en ultramoderne sorteerapparatuur die alleen voor biologische mango's wordt gebruikt, is vrij uniek.


Een van de acht landbouwingenieurs test het suikergehalte van de mango's

Hoewel gewone mango's nu al worden verwerkt via soortgelijke geavanceerde technologie, kunnen biologische mango's niet worden gesorteerd door dezelfde apparatuur vanwege het gevaar voor besmetting met resten van de behandelingsmiddelen die door de gewone mango's zijn achtergelaten. In speciale rijpingscellen kunnen mango's worden gerijpt via gecontroleerde beluchting, temperatuur en vochtigheid. De mango's in deze rijpingscellen kunnen veel individueler worden aangepast dan die in rijpingscellen voor bananen, die bijvoorbeeld een beperktere temperatuurcontrole hebben.


De sorteerlijn in actie

Kwaliteitscontrole

Op dit moment bevindt de rijpings- en sorteerinstallatie zich in de testfase. Suler: "We moeten nog zien hoe de mango's reageren op het rijpingsproces en onderzoeken hoe we het sorteersysteem kunnen optimaliseren, zodat de klanten mango's krijgen met de exacte kwaliteit die ze verwachten." Omdat mango's de neiging hebben om op verschillende manieren te rijpen, afhankelijk van variëteit, teeltgebied, klimaat en teelt- en oogsttechnieken, zullen we de komende winter alle gegevens verzamelen die we nodig hebben om ervoor te zorgen dat de installatie optimaal functioneert.


De vruchten worden gesorteerd naar kwaliteit en rijpheid
Al deze gegevens worden vervolgens aan lokale telers doorgegeven door een van de acht agrarische ingenieurs van BioTropic, zodat in de toekomst vruchten met gebreken bij de bron kunnen worden gesignaleerd. Op deze manier zal het bedrijf in staat zijn om het hele productieproces van A tot Z aan te sturen. Deze controles maken het mogelijk om de hoeveelheid verspild fruit na het rijpen en sorteren te verminderen, wat alle betrokkenen ten goede zal komen.


De rijpheid van de mango's wordt getest door middel van een computersysteem.

Voor meer informatie:
BioTropic GmbH
Daimlerstraße 4, 47167 Duisburg
Betriebsleiter Sascha Suler
ssr@biotropic.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven