Voor de broden van het merk 'voor Dag & Dauw' zijn nieuwe broodzakken ontwikkeld. Hiermee is Ekoplaza de eerste Nederlandse supermarktketen die met OK HOME compost vensterzakken gaat werken. Dit is momenteel het meest milieuvriendelijke alternatief op de markt. De broodzakken stromen over een periode van een aantal maanden geleidelijk in. Oude zakken worden in het kader van duurzaamheid eerst opgemaakt. Medio 2018 zullen alle broodzakken om zijn naar de compost broodzak.

Thuis 100% composteerbaar (OK HOME compost)

De broodzak is een samenstelling van natuurlijke materialen die allen thuis composteerbaar zijn. Een speciale papiersoort (PERO-NATUUR, slechts half gebleekt), een bio-coatinglaag (bioparaffine), bio afbreekbare vensters (Natureflex), zetmeellijm en waterinkt. Op een composthoop breekt deze broodzak binnen 6 maanden volledig af. Nadat de zak is omgezet in compost van goede kwaliteit (zonder zware metalen of schadelijke stoffen) kan het perfect als plantvoeding dienen.De vensters zijn gemaakt van NatureFlex. Dit is op basis van cellulose. Cellulose is één van de meest overvloedige organische materialen uit de natuur. De cellulose in deze vensters is gemaakt van hernieuwbare houtpulp die duurzaam wordt geoogst uit FSC-beheerde bossen.

Bosvriendelijk

De broodzak is gemaakt van papier uit verantwoord beheerde bossen (PEFC). Bij papier met het PEFC label ben je ervan verzekerd dat er voor iedere omgehakte boom een nieuwe geplant wordt. Dit houdt de bossen overeind en draagt bij aan een evenwichtig klimaat.

Houdt het brood heerlijk vers

In de zak blijft het brood vers en knapperig. De voeding gecertificeerde bio-coatinglaag (Bioparaffine) zorgt hiervoor. Het beschermt het brood tegen uitdroging terwijl het toch kan blijven ademen. Dat is nodig om het brood heerlijk krokant te houden. Ter vergelijk: een gewone plastic zak en een papieren zak met PE coating zorgt voor een hoge luchtvochtigheid in de verpakking. Hierdoor blijft het brood niet knapperig en treedt sneller schimmelvorming op.

In tegenstelling tot een gewone broodzak met een paraffinecoating op basis van aardolie verstoort de bio-coatinglaag (van natuurlijke oliën) het recyclingproces niet. Hij is dus naast composteerbaar ook 100% recyclebaar. Daarnaast is de broodzak diepvriesbestendig. 

Voor meer informatie: www.ekoplaza.nl