Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Positieve eerste indruk veldproef biologische spruitenrassen

Vorige week organiseerde Bejo Zaden samen met Bionext een bijeenkomst in de polder van Dronten. De opkomst was hoog met meer dan 30 aanwezigen, afkomstig van zaadbedrijven, en handelsbedrijven en biologische telers. Centraal stonden de voorlopige uitkomsten van de biologische veldproef spruiten, waarbij 11 rassen worden vergeleken. Bijzonder was dat hier niet alleen rassen van Bejo stonden, maar ook van Hazera en Syngenta. De proef was opgezet op verzoek van de expertgroep voor uitgangsmateriaal.

Positieve eerste indrukken

Bij de rondgang langs de veldproef was de algemene indruk positief. Bij elk ras werd kort verteld welke eigenschappen het ras bezit en werd kort stilgestaan bij de mogelijkheden en de staat van de proef. In de proef stonden vroege tot late spruitenrassen. Onderwerpen die aan de orde kwamen waren resistenties, stevigheid, hoeveelheid en grootte van de spruiten en de voedingsbehoefte van de rassen. 

Expertgroep voor biologisch uitgangsmateriaal 

Na het bezoek van de veldproef werden de mogelijkheden besproken om het gebruik en aanbod van biologisch zaad voor spruiten te bevorderen. Vorige week kwam ook de expertgroep voor biologisch uitgangsmateriaal bijeen in het kader van het Annexproject. Zij zullen advies uitbrengen aan het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor alle groentegewassen, waaronder spruiten.

Bejo is inmiddels al bijna twee decennia actief in de bio-teelt. Het bedrijf beschikt over biologisch geteeld zaad van ruim 150 rassen in 40 gewassen. Zo ook voor de bio-preitelers. We is er biologisch geteeld zaad van onder andere Rally, Surfer en Curling. Voor komend seizoen wordt ook biologisch geteeld zaad getest van het voor de bio-teelt sterke zomerras, Jumper. Het is mogelijk om als bio-teler in samenspraak met Bejo een teeltschema op te stellen.

Voor meer informatie: www.bionext.nl
Publicatiedatum: