Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Pesticiden mogelijk oorzaak van uitblijven zwangerschap bij IVF"

Een nieuwe studie heeft een mogelijk schadelijk verband aangetoond tussen het eten van fruit en groenten met veel residuen van gewasbeschermingsmiddelen en lagere zwangerschapspercentages.

Voor het in JAMA Internal Medicine gepubliceerde rapport hadden wetenschappers 325 vrouwen bestudeerd die geassisteerde voortplantingstechnieken (IVF) gebruiken om zwanger te worden. Dit was onderdeel van de studie 'Environment and Reproductive Health' (EARTH), gericht op het meten van factoren die het voortplantingssucces kunnen beïnvloeden. De bij het onderzoek betrokken vrouwen moesten gedetailleerde vragenlijsten invullen over hun eetpatroon en andere factoren die IVF-resultaten kunnen beïnvloeden zoals hun leeftijd, gewicht, zwangerschapsgeschiedenis en levende geboorten.

Hoofdonderzoeker Dr. Jorge Chavarro (Harvard) en zijn collega's koppelden de antwoorden over voeding aan Amerikaanse overheidsgegevens over de gemiddelde residuen van middelen op verse groenten en fruit om te berekenen in hoeverre de vrouwen via hun voeding aan gewasbeschermingsmiddelen hadden blootgestaan. Bepaalde groenten en fruit zoals aardbeien, spinazie en paprika's hebben meestal veel residuen in vergelijking met andere zoals erwten en avocado's, waarvan de residuwaarden lager zijn.

Vrouwen met een hoge blootstelling aten dagelijks meer dan twee porties groenten of fruit met hoge residuwaarden in vergelijking met vrouwen in de laagste blootstellingsgroep, die gemiddeld dagelijks één portie groenten en fruit met hoge residuwaarden aten. In de eerste groep hadden de vrouwen 18% minder kans om zwanger te worden dan vrouwen in de laatste groep en 26% minder kans op een levende geboorte.

Lees meer op Time (Alice Park)
Publicatiedatum: