Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Presa, Sofie Vandereycken

"Tekst laseren op AGF wordt steeds populairder in België"

Tholen - Tijdens de Empack 2017 in Mechelen presenteerde het bedrijf Presa verschillende verpakkings- en codeermachines die in de AGF-sector toepasbaar zijn. Een machine die bij het bedrijf uit Overijse aan populariteit aan het winnen is, is de Solaris lasermachine voor aardappelen, groenten en fruit. Met behulp van een CO2-laser brandt de machine een tekst of logo naar keuze in de verse producten.


Sofie Vandereycken van Presa.

Tijdens de beurs in Mechelen toont Sofie Vandereycken bij de stand van Presa het instapmodel eMark Eco van het laser markeersysteem. Volgens haar is in België deze techniek langzamerhand aan het opkomen. "In Nederland, maar ook internationaal, is dit al wat groter. In België begint dat nu ook op gang te komen", zegt Sofie. "Met behulp van een CO2-lastertechniek, kunnen de machines een logo of tekst in de schil van groenten of fruit branden. Niet alleen met de dikkere schillen, zoals die van een meloen of avocado, is dat mogelijk. Ook bij de dunnere varianten, zoals komkommers, kan de laser toegepast worden. Dat gebeurt heel oppervlakkig. We testen altijd van te voren of het laseren op dat type groenten of fruit lukt."


Zowel aardappelen, groenten als fruit zijn door een laser van een logo te voorzien.

Blijven plakken

Een van de voordelen van het lasersysteem is volgens Sofie dat het de stickers op groenten en fruit overbodig maakt. Ook is er, naast een laser, niets anders nodig. "Vooral bij ronde stukken groenten en fruit kan het bestickeren van de vers producten soms lastig zijn", zegt zij. "Van appelen of meloenen kunnen stickers er in sommige gevallen afvallen. Wanneer bedrijven een laser gebruiken, is dat permanent. Er hoeft nadien geen folie of sticker meer van het fruit afgehaald worden. Ook hoeft er bij een laser geen inkt of lijm gebruikt te worden, dus is het ook nog eens een goed biologisch alternatief. Het is bovendien geen probleem om het gelaserde gedeelte op te eten. Het beïnvloedt de smaak niet en ook de houdbaarheid van het product gaat er niet door achteruit."


Het logo in de meloen is er met een laser ingebrand. 

Krimpfolie

Het Belgische bedrijf levert codeer-, etiketteer- en verpakkingsmachines in heel België en Luxemburg. Naast lasersystemen, biedt het bedrijf voor de AGF-sector ook krimpfolie- en flowpack machines aan. "De krimpfolie- en flowpackmachines hebben wij van de kleine, tot de hele grote varianten", gaat Sofie verder. "De vraag naar biologische folie stijgt bijvoorbeeld, alleen evenaart de kwaliteit bij het krimpen van de folie helaas nog niet de kwaliteit van de standaard plastic variant. De biologische krimpfolie is niet altijd even sterk. Toch kijken wij bij elk project wel degelijk naar de best mogelijke manier om de machine af te stellen, zodat er zo weinig mogelijk folie verloren gaat. Niemand wil immers graag onnodig verspillen en vervuilen."


Omdat er geen verbruiksgoederen aan te pas komen bij een laser, heeft een logo zoals hierboven geen gevolgen voor de biologische status van het product. 

Voor meer informatie:
Presa NV
Brusselsesteenweg 558
3090 Overijse (België)
T: +32 (0)2/657 02 22
F: +32 (0)2/657 18 69