Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaap Korteweg nodigt NVWA uit:

“We willen er graag een punt achter zetten”

Vegetarische Slager Jaap Korteweg heeft de NVWA uitgenodigd voor een gesprek om misverstanden over de naamgeving van vegetarische producten definitief weg te nemen. Aanleiding is een waarschuwing waarin de NVWA De Vegetarische Slager opdroeg een groot aantal productnamen te wijzigen, omdat die niet in overeenstemming zouden zijn met de Nederlandse of Europese regelgeving. Vorige week maakte de NVWA echter bekend dat het slechts om online duidingen zou gaan en dat de overtreding was opgeheven met enkele wijzigingen op de website van De Vegetarische Slager.

De discussie over de benamingen van vleesvervangers laaide voor het eerst op in 2012, toen het net aangetreden CDA-kamerlid Jaco Geurts daarover op de dag van zijn be√ędiging Kamervragen stelde over dit onderwerp. Minister Schippers liet toen weten dat er geen enkele reden is om aan te nemen dat er sprake zou kunnen zijn van verwarring op dit punt. Jaap Korteweg antwoordde toen als eerste op de Kamervragen en ondanks het feit dat er geen sprake was van onduidelijkheid meende de NVWA op te moeten treden. Toen sancties uitbleven dreigde het Productschap voor Vee en Vlees (indiener van de klacht bij de NVWA) met 'verdere stappen'.

In december 2016 wilde de Duitse landbouwminister Christian Schmidt een verbod op 'vleesnamen' voor vegetarische producten. Dat leidde tot Kamervragen van de VVD-kamerleden Ziengs en Lodders over dezelfde kwestie, waarin minister Schippers andermaal aangaf dat er geen enkele reden was tot ingrijpen. Ook Schmidt moest na advies van de Duitse Voedselautoriteit Deutsche Lebensmittelbuchkommission (DLMBK) erkennen dat er geen juridische gronden zijn voor een dergelijk verbod.

Vorige week onthulde de Belgische onderzoeksjournalist Dominique Soenens van Apache dat Europese lobby-organisaties uit de vleessector, zoals European Meat Network, de European Agri-cooperatives (Cogeca) en de UECBV met steun van Febev, de Federatie Belgisch Vlees, alles op alles zetten voor een Europees verbod op vleesassociaties in de naamgeving van vegetarische producten.

Korteweg wil nu graag een einde aan alle onduidelijkheid: "Er is niets zo vervelend als een waarschuwing die uitgereikt wordt door een medewerker van de NVWA die aangeeft 'het dossier niet te kennen en de achtergrond van de waarschuwing niet te kunnen duiden'. Het is fijn dat de NVWA de ontstane verwarring betreurt, maar ik wil graag dat er definitief een punt achter deze kwestie wordt gezet. Zowel de NVWA als De Vegetarische Slager kunnen hun tijd nuttiger besteden dan met zaken als deze." 

Voor meer informatie: www.devegetarischeslager.nl
Publicatiedatum: