Tholen - RauwPower was in 2013 het eerste Nederlandse biologische rauwe zuivelmerk. Bij de Raw Milk Company, het bedrijf van André en Tonny Mulder waar ook zoon Koen en twee parttime medewerkers werkzaam zijn wordt deze zuivel gemaakt. Het aanbod bestaat inmiddels uit kefir, yoghurt, kefir hangop, yoghurt hangop en jus de lait. "Nog altijd is niet iedereen bekend met de voordelen van rauwe, niet-gehomogeniseerde melk, ten opzichte van bewerkte melk. Homogeniseren en pasteurisatie verhogen de allergeniciteit van melkeiwit. En pasteurisatie vernietigt enzymen die helpen bij de vertering", vertelt Tonny Mulder.

Ze geeft aan dat personen met een koemelkallergie de gefermenteerde rauwe zuivel van RauwPower bijna altijd kunnen verdragen. "RauwPower zuivel werkt dan ook sterk probiotisch en heeft dus een hele gunstige werking op de darmflora doordat je dus melkzuurbacteriën toevoegt aan de rauwe melk. Deze bacteriën hebben de bijzondere eigenschap om levend aan te komen in de darmen, deze worden niet vernietigd door het maagzuur of door galzuren maar komen daadwerkelijk in de dikke darm terecht. Ook krijgen de koeien geen maïs, soja of tarwe, dus overwegend grasgevoerd met gerst als extra energiebron en een mix van biologische kruiden. Dit rantsoen geeft melk met een gunstige vetzurenverhouding. Dit maakt onze melk extra gezond."


De producten van Rauw Power.

Tonny betreurt het dat het kiezen voor rauwe melk in tegenstelling tot één tot twee generaties terug niet meer de normaalste zaak van de wereld is. "Wij staan 100% achter onze producten. Het is niet voor niets dat elke week er inmiddels ruim 900 eenheden zuivel van ons verkocht worden hier in onze eigen winkel. Twentenaren zijn nuchter volk, als iets niet zou werken zouden ze niet meer dan het dubbele betalen vergeleken bij gewone zuivel. Maar omdat zij duidelijk het verschil merken vergeleken met de 'gewone zuivel' komen ze toch elke week terug. Reclame hoeven we dan ook niet te maken hier, want elke dag dat we open zijn mogen we nieuwe klanten begroeten die door anderen hier naar toe gestuurd zijn En het is erg fijn om van veel van onze klanten te horen dat zij zich door onze zuivel gezonder en energieker voelen. Mensen melden bijvoorbeeld dat ze minder last hebben van darmklachten, huidproblemen als eczeem, hooikoorts, reumatische klachten en slijmvorming nadat ze overgestapt zijn op onze rauwmelkse zuivel."

Ze vervolgt: "Er zijn inmiddels ook al huisartsen, orthomoleculaire therapeuten en homeopaten die mensen erop wijzen dat onze zuivel wel gebruikt mag worden, terwijl ze de gepasteuriseerde zuivel afraden. Dit geeft voor ons nog meer de bevestiging dat we in 2012 de juiste keus hebben gemaakt. We hebben het niet voor niets Rauw Power genoemd. Er is, zegt men, nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs om de gezondheidsclaims hard te maken, maar de verhalen die we wekelijks horen zeggen, wat ons betreft al genoeg."

Koen houdt publicaties over rauwe melk in de media nauwlettend in de gaten. Zo viel recent een publicatie van Prof. Dr. Ton Baars in positieve zin op. "Dit nieuwe onderzoek aan de Universiteit van Utrecht laat zien dat rauwe melk geen astma veroorzaakt bij jonge muisjes, maar wanneer de melk verhit is geweest tot 80 graden Celsius laten de dieren een astmatische reactie met bijbehorende verstoorde immuniteitsreactie zien. Hieruit kunnen we dus concluderen dat verhitting leidt tot astma", aldus Koen. Klik hier voor meer informatie over deze studie.

Bij RauwPower zijn ze uiteraard heel blij met deze muizenstudie. "De bloed- en weefselmonsters die hierdoor ter beschikking komen, geven de onderzoeker belangrijke aanwijzingen waarom melk beschermend werkt dan wel een astmatische reactie oproept. Er verandert veel door het verhitten van melk: er is sprake van vervorming van hittegevoelige eiwitten, enzymen in de melk worden onwerkzaam en bacteriën worden gedood. Welk onderdeel nu precies verantwoordelijk is voor het uitlokken van astma en ook allergieën is onderdeel van verder onderzoek", zo licht Tonny toe. Op de Nederlandstalige website 'milkandhealth.com' is veel aanvullende wetenschappelijke informatie rondom rauwe melk en gezondheid te vinden, zo geeft ze aan. Op de afdeling Immunologie van de Universiteit Utrecht wordt het onderzoek naar rauwe melk en rauwmelkse producten voortgezet.

Verkrijgbaarheid RauwPower

Vier jaar na de introductie van het merk RauwPower zijn de rauwmelkse zuivelproducten breed verkrijgbaar binnen de natuurvoedingsbranche. Buiten hun eigen winkel Melk & Honing in De Lutte is het te vinden in vrijwel elke natuurvoedingswinkel, en vele boerderijwinkels, in Nederland. Tonny: "Indien het niet in het schap staat, is het mogelijk om de winkelier te vragen om het te bestellen. Onze producten zijn namelijk bij groothandels Udea, Kroon Biologische Verswaren en Odin verkrijgbaar. Ook levert Raw Milk Company aan BioFresh in België."

Voor meer informatie:

Tonny Mulder
Raw Milk Company
Beuningerstraat 12
7587 LD De Lutte
0541 299872
info@rawmilkcompany.nl
www.rawmilkcompany.nl