Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Doorbraak in hergebruik afval papierindustrie

Essity (voorheen: SCA), wereldwijd hygiëne- en gezondheidsbedrijf bekend van onder andere Tork, TENA, Libresse, Edet, Demak'Up en Tempo, heeft samen met technologiebedrijf Alucha en de Universiteit Twente een revolutionaire pyrolyse machine ontwikkeld. Bijzonder is dat deze machine slib - het afvalproduct dat overblijft bij het produceren van tissue uit oud papier- omzet in herbruikbare grondstoffen zoals pyrolyse olie en mineralen. Deze nieuwe methode betekent een doorbraak in de recycling van productie-afval en zorgt voor 100 procent hergebruik van de grondstoffen en aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot.Bij de productie van tissue vanuit oud papier blijft grijze drab over als afvalmateriaal (ook wel ontinktingsslib genoemd). Ongeveer 50 procent van de totale tissueproductie wordt gemaakt van vezels gerecycleerd uit oud papier. In dit recyclageproces wordt evenveel ontinktingsslib geproduceerd. Dit ontinktingsslib bestaat uit vezels, vulstoffen, plastic en metalen. Momenteel wordt het slib over de weg vervoerd en gebruikt in cement- en steenfabrieken of gestort. Essity ontwikkelde samen met Alucha en de Universiteit van Twente een pyrolyse machine die het slib zó bewerkt dat er olie, gas en mineralen overblijven. "Voor het eerst kunnen we dit ontinktingsslib in de fabrieken zelf recyclen. Deze nieuwe manier van recyclen zorgt voor minder CO2-uitstoot omdat de pyrolyse olie fossiele brandstoffen vervangt. Het slib hoeft niet meer vervoerd te worden over de weg wat een vermindering van vrachtwagens en hinder betekent. Verder kunnen de herwonnen mineralen hergebruikt of verkocht worden. Dit draagt bij aan de circulaire economie die Essity nastreeft", zegt Tom Berben, Environmental Compliance Director bij Essity.
 

Ontinktingsslib omgezet in olie en herbruikbare mineralen

Pyrolyse is een vorm van recycling waarbij puur door opwarming - zonder gebruik van zuurstof - de organische stoffen in het slib worden omgezet in olie. De niet-organische delen worden herbruikbare mineralen. Het slib wordt eerst gedroogd, en vervolgens ingevoerd in de reactor van de machine. In de reactor worden de mineralen gescheiden van de verdampte pyrolyse olie. De mineralen bevatten genoeg calciumcarbonaat om hergebruikt te kunnen worden in de papierindustrie. De pyrolyse olie en gas kunnen in de tissuefabriek gebruikt worden ter vervanging van fossiele brandstoffen. Het prototype van de machine kan 100 kg droog slib per uur verwerken. Essity streeft ernaar om de komende twee jaar grotere machines te bouwen -die 1500 kg slib per uur kunnen verwerken- voor alle papierfabrieken van Essity.Samen voor een duurzaam productieproces

Het pyrolyse project van Essity is opgenomen in het 'To Our Roots and Beyond' rapport van de Confederation of European Paper Industries (CEPI). Deze organisatie brengt papierproducenten uit heel Europa samen om de gezamenlijke strategieën en doelen te ondersteunen. Het doel van CEPI is om namens de papierindustrie de wereld te laten zien dat duurzaamheid en concurrentievermogen samen kunnen gaan. Het rapport 'To Our Roots and Beyond' is een verzameling van 14 innovatieve cases uit 10 Europese landen, die focussen op vermindering van CO2 uitstoot en hergebruik van grondstoffen.

Het rapport is hier te lezen.

Bron: Essity
Publicatiedatum: