Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw onderzoek naar mobiel slachthuis in Vlaanderen

Een nieuw project wil onderzoeken hoe haalbaar het is om in Vlaanderen een mobiel slachthuis in gebruik te nemen. BioForum Vlaanderen coördineert het project. Op 1 september ging de Operationele Groep 'Mobiele slachteenheid' van start. Het project wil de haalbaarheid van een mobiele slachteenheid onderzoeken in Vlaanderen: hoe groot is het potentieel, kan er een oplossing gevonden worden voor de wettelijke obstakels, is de klant bereid om een meerprijs te betalen voor dierenwelzijn, welke installatie is werkbaar en vergunbaar en kan het rendabel functioneren?

De operationele groep 'Mobiele Slachteenheid' is ontstaan vanuit de vaststelling dat kleinschalige (biologische) veehouders die slachten voor rechtstreekse verkoop, al langer een probleem hebben om op een bereikbare afstand een (biologisch gecertificeerd) slachthuis te vinden. De laatste jaren zijn kleinere slachthuizen gesloten, terwijl grotere slachthuizen niet uitgerust zijn om een beperkt aantal dieren te slachten voor rechtstreekse verkoop. De lange afstanden die men moet afleggen met de dieren, zijn een doorn in het oog van veel veehouders en consumenten. De uiteindelijke vleeskwaliteit wordt bovendien negatief beïnvloed door stress die gepaard gaat met het transport.

Om die redenen liet BioForum Vlaanderen, in het kader van het project Bio zoekt Keten, al in 2013 een studie uitvoeren naar de haalbaarheid van een mobiele slachteenheid. Op dat moment waren er nog veel vragen bij de haalbaarheid en bleek de vraag te klein om zo'n oplossing rendabel te maken. Intussen is de urgentie alleen maar toegenomen en is het aantal kleinschalige (bio)veehouders ook toegenomen. In Duitsland is er net over de grens een functionerende mobiele slachteenheid en ook in Wallonië onderzoekt men opnieuw de mogelijkheden.

Haalbaarheidsonderzoeken

De operationele groep zal in eerste instantie de beschikbare kennis rond het mobiel slachten grondig analyseren en aan de hand hiervan een lijst opmaken van vragen en actiepunten. Tegelijk zal door het Steunpunt Hoeveproducten een bevraging gebeuren bij veehouders naar hun interesse voor het mobiel slachten, hun verwachtingen en behoeften. Een bezoek aan een functionerende mobiele slachteenheid in het buitenland staat eveneens op het programma.

Met de hulp van Odisee Hogeschool zal de meerwaarde van mobiel slachten op het vlak van dierenwelzijn gedocumenteerd worden. Zij willen onder meer nagaan in welke mate consumenten en/of afnemers (de vleesverwerkers) bereid zijn om een meerprijs te betalen omwille van dierenwelzijn.

De haalbaarheid op het vlak van voedselveiligheid, afvalverwerking en vergunningen zal geëvalueerd worden in samenwerking met FAVV, OVAM en het Departement Omgeving. Tot slot zal er een voorstel worden gemaakt voor de werking van de mobiele slachteenheid vanuit een technisch en bedrijfseconomisch standpunt. Hierbij zal ook een businessplan worden opgesteld en nagedacht over het gewenste beheerstructuur. Twee groothandels in vlees en 5 veehouders zijn eveneens rechtstreeks betrokken bij de operationele groep. BioForum Vlaanderen coördineert het project.

Voor meer informatie: Paul Verbeke

Bron: BioForum Vlaanderen
Publicatiedatum: