Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Statiegeld op kleine flesjes en blikjes beter voor milieu

Het invoeren van een statiegeldsysteem voor kleine flesjes en blikjes leidt tot veel minder zwerfafval, meer recycling van PET en aluminium en minder uitstoot van CO2. De kosten kunnen variëren van 10 tot 110 miljoen euro per jaar, afhankelijk van de gekozen variant. Dat blijkt uit een rapport van advies- en onderzoeksbureau CE Delft dat door staatssecretaris Dijksma van Infrastructruur en Milieu (IenM) naar de Tweede Kamer gestuurd is.

Het rapport biedt inzicht in de kosten en effecten van het invoeren van een statiegeldsysteem voor kleine flesjes en blikjes. De onderzoekers hebben gekeken naar de kosten en opbrengsten en de effecten op zwerfafval, recycling en milieu. In het onderzoek zijn meerdere varianten doorgerekend. Deze reflecteren verschillen in hoogte van het statiegeld (10 of 25 cent), type inzamelpunten (alleen supermarkten of alle verkooppunten) en soort verpakkingsmateriaal (blik, plastic en glas).

Op basis van de best beschikbare gegevens concluderen de onderzoekers dat de afname van kleine flesjes en blikjes in het zwerfafval in de range van 70 tot 90 procent zal liggen. De onderzoekers benadrukken dat het gaat om een range waarbij een reductie van 70 procent net zo waarschijnlijk kan zijn als een reductie van 90 procent. De onderzoekers baseren zich daarbij op tellingen uit de Verenigde Staten in de jaren '70 en '80, schattingen op basis van enquêteresultaten in Nederland in 2001, en recente metingen van de samenstelling van blikjes in het zwerfafval in Denemarken. Daarnaast zal volgens de onderzoekers een statiegeldsysteem voor kleine flesjes en blikjes leiden tot meer recycling van PET en aluminium als ook minder uitstoot van CO2.

De kosten van een statiegeldsysteem kunnen variëren van 10 tot 110 miljoen euro per jaar afhankelijk van de gekozen variant. 10 Miljoen in de variant waarbij statiegeld 10 cent bedraagt voor kleine plastic flesjes en blikjes en deze uitsluitend worden ingeleverd bij supermarkten; 110 miljoen euro in de variant waarbij statiegeld 25 cent bedraagt voor kleine plastic en glazen flesjes en blikjes en deze worden ingeleverd op alle verkooppunten. Het gaat om netto kosten waarbij de opbrengsten van de verkoop van de teruggewonnen materialen PET, metalen en glas in mindering zijn gebracht. Volgens de onderzoekers vormen de extra statiegeldmachines in de supermarkten de grootste kostenpost.

Besluitvorming over de verdere aanpak van verpakkingen zal plaats kunnen vinden na afronding van de onderzoeken die lopen in het kader van de evaluatie van de Raamovereenkomst Verpakkingen en met inachtneming van het resultaat van de pilot Schoon Belonen. De staatssecretaris verwacht de Kamer eind 2017 te kunnen informeren over de vervolgstappen in het verpakkingendossier.

Lees hier het rapport Kosten en effecten van statiegeld op kleine flesjes en blikjes.

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Publicatiedatum: