Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Hennie de Haan, NVP: "Dit is geen ondernemersrisico meer"

Pluimveehouders ontgoocheld na fipronildebat

Het beloofde een vurige woordenstrijd te worden, maar het debat over de fipronil-affaire in de Tweede Kamer heeft getroffen pluimveehouders niet gebracht waarop werd gehoopt: een financiƫle tegemoetkoming voor de geleden schade. Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) tegen Omroep Gelderland: "Er was te weinig aandacht voor de acute problemen van deze pluimveehouders. Hun toekomst is onzeker. Dit is geen ondernemersrisico meer."

Pluimveehouder Helmus Torsius, een van de getroffenen, was speciaal voor dit debat naar Den Haag afgereisd. "Zonde van mijn tijd", zei hij tegen NOS, teleurgesteld over het feit dat pluimveehouders niet veel meer mogen verwachten dan uitstel van betaling. "Steun die je moet terugbetalen is geen steun."

Van Dam stelde in het debat dat de overheid een ongekend precedent zou scheppen als er een compensatieregeling zou komen. Een vergoeding voor bedrijven die zijn getroffen door frauduleuze praktijken, zou deze praktijken zogezegd in stand houden, vreest de staatssecretaris. De fraudeur in kwestie wordt daarmee de lachende derde. Ook vond hij dat pluimveehouders zelf meer verantwoordelijkheid hadden moeten nemen. Ze hadden volgens hem meer met argusogen naar het "wondermiddel" moeten kijken. De Haan dient Van Dam van repliek: "Natuurlijk nemen we verantwoordelijkheid. Maar de overheid heeft zelf tot twee keer toe een tip gehad, maar de sector niet ingelicht."

LTO Nederland onderzoekt momenteel juridische stappen omtrent deze fipronilcrisis. Inmiddels bereidt de organisatie met advocaten- en notariskantoor BarentsKrans een dagvaarding tegen de NVWA voor. Daarover zal volgende week meer bekend worden.

Bron: NOS / Omroep Gelderland / LTO
Publicatiedatum: