Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Uitzonderingen op de regel

Uitbreiders vrijgesteld van fosfaatreductieplan

Uitbreiders die in de knel komen door het fosfaatreductieplan moeten binnen twee weken na indiening van een onderbouwd onderzoek duidelijkheid krijgen of voor hen de fosfaatreductieregeling buiten werking wordt gesteld. Dit geldt voor alle veehouders. Dit blijkt uit de uitspraken van de rechter (op 9 augustus) in de zaak waaraan DLV Advies ook werkte.

Uitbreider als knelgeval

Drie groepen melkveehouders spanden een zaak aan tegen de Staat. Zij vinden dat dat ze net als de zes veehouders die afgelopen voorjaar een zaak tegen de Staat wonnen een uitzonderingspositie hebben, omdat ze geïnvesteerd hebben in uitbreiding maar dit nu niet kunnen uitvoeren. De rechter stelt dat de overheid hen individueel moet beoordelen volgens de zogenoemde lichte toets van de RVO. Als ze aan de toets voldoen, volgt vrijstelling van de fosfaatreductieregeling.

Lichte toets ter beoordeling

Veehouders die door uitbreiding in de problemen komen met het fosfaatreductieplan kunnen een lichte toets aanvragen bij de RVO. Daarin wordt aan de hand van bewijsstukken beoordeeld:
  • of de bedrijven zijn gegroeid in overeenstemming met de Wet verantwoorde groei melkveehouderij en de AMvB Grondgebonden groei melkveehouderij
  • of de onomkeerbare investeringsverplichtingen zijn aangegaan vóór de peildatum van 2 juli 2015 en die op dat moment nog niet waren benut.

Voor de lichte toets dienen de melkveehouders alle vergunningen aan te leveren die impact hebben op de investeringen, zoals gemaakte afspraken met aannemers en andere financiële overeenkomsten Biologische melkveehouders dienen dat aan te vullen met een registratienummer, Skal-certificaat en eventueel een omschakelingsverklaring.


Beoordeling binnen twee weken

Als de toets voor de veehouder gunstig uitpakt, dan moet de fosfaatreductieregeling voor die boer buiten werking worden gesteld. De rechter heeft besloten dat de toets binnen twee weken na aanvraag moet zijn afgehandeld. De toets wordt alleen uitgevoerd voor bedrijven die daarom vragen.

Bron: DLV Advies
Publicatiedatum: