Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Piet den Hertog (De Mèkkerstee): "Krapte in bio-geitenmelk echt voorbij"

Van vergissing naar gouden award

Tholen - Het is momenteel topdruk bij biologische geitenboerderij De Mèkkerstee in Ouddorp. En tussendoor heeft de geitenkaasproducent ook nog eens twee gouden awards in de wacht gesleept tijdens The International Cheese Awards, één daarvan kwam echt als een verrassing. "We zijn open voor publiek en er komen in deze periode ook veel toeristen op bezoek. Alle records worden dit jaar verbroken. De afgelopen weken is het extreem druk geweest. Het fijne is ook dat velen van hen wat kaas in onze winkel kopen. Wel verwacht ik dat de grootste drukte nu voorbij is", vertelt Piet den Hertog.Eind juli werden in het Engelse Nantwich The International Cheese Awards uitgereikt. Met 226 categorieën en ruim 5.600 inschrijvingen is dit één van de grootste kaaswedstrijden van de wereld. Een jurypanel van 200 kaasexperts uit de zuivelindustrie onderwerpt elke kaas aan een intensieve beproeving alvorens de awards worden toegekend (goud, zilver en brons). Tot de winnende kazen behoorden ook twee kazen van De Mèkkerstee. De bio-geitenkaas met fenegriek won Goud in de categorie 'Cheese with additives'. De jury is van mening dat de kaas een mooi zacht zuivel en een goede balans in smaak heeft. En tot hun eigen verrassing won nieuwkomer 'Organic Goatcheese Truffel' de gouden award in de 'Organic Section'.


Piet met een deel van de geiten.

Productiefoutje

Achter de laatstgenoemde kaas zit een erg bijzonder verhaal, geeft Piet aan. "Deze kaas is nooit officieel geïntroduceerd. "Dit hoorde een zachte kaas te zijn met truffel, maar er is per ongeluk een goudse met truffelsmaak besteld. Uiteindelijk is deze harde kaas meegenomen naar de keuring en viel hij daar meteen in de prijzen. Daarom hebben we besloten dat deze oudse geitenkaas met truffel standaard in ons assortiment komt."Truffel is een bijzondere smaak, meent Piet. "Er zijn eigenlijk twee groepen mensen. Of ze vinden hem echt niet lekker of ze vinden hem heerlijk. En er tussen zit weinig met truffel. Er is gelukkig een grote groep die truffel erg lekker vindt. En het combineert heel mooi met geitenmelk. We verwachten ook veel belangstelling vanuit Frankrijk voor deze kaas."

Goede beschikbaarheid

De beschikbaarheid van de geitenmelk is goed. "Er is momenteel ruim voldoende melk voorhanden. Er zijn toch wel wat boeren bijgekomen en die melk is nu zo zachtjesaan wel beschikbaar."

Voor meer informatie:

Piet den Hertog
Zorgboerderij De Mèkkerstee
Hofdijkseweg 34A
3253 KB Ouddorp
06 53869898
[email protected]
www.demekkerstee.nl